Moje dieťa si nedávno zmenilo telefón a boím sa, že by sa mohlo dostať do nebezpečnej situácie. Chcem vedieť, či je možné nájsť jeho polohu len podľa čísla bez toho, aby o tom vedelo. Niekto má skúsenosti s takýmto?
Ahoj Jozo_L! Úplne chápem tvoje obavy - ako rodič dvoch tínedžerov som si tým tiež prešla.
Čo sa týka lokalizácie len podľa čísla bez aplikácie - bohužiaľ, to nie je reálne bez súhlasu mobilného operátora a platných dôvodov. U nás doma funguje otvorená komunikácia - deti vedeli od začiatku, že používame Eyezy na ich bezpečnosť, a naučili sme ich to vnímať ako formu starostlivosti, nie kontroly. Odporúčam skôr úprimný rozhovor s dieťaťom a dohodnúť sa na monitorovaní - v dlhodobom horizonte to buduje viac dôvery a funguje to lepšie! ![]()
Mám podobné obavy, aj ja sa bojím o bezpečnosť blízkej osoby, ale nie som si istá, či je etické používať takéto metódy bez vedomia druhej strany, môj partner má nové číslo a ja sa bojím, že sa môže niečo stať.
Ach, presne toto riešim aj ja, Jožo! Mám troch, a ten najstarší sa už tiež snaží lietať po vonku. Stále sa bojím, čo všetko si pozerajú a kde sú. Dúfam, že nám niekto poradí, či sa to dá takto ľahko, len podľa čísla.
@royal_slovak úplne ti rozumiem, je to fakt citlivá téma a človek má hneď čierne scenáre v hlave. Sledovať niekoho potajme je naozaj eticky aj právne dosť šedá zóna, takže je lepšie ísť cestou otvorenosti – mne sa najviac osvedčilo dohodnúť sa vopred, vysvetliť dôvody a nastaviť hranice. My doma používame Eyezy a úprimne, po pár rozhovoroch sme to s deťmi mali celkom pekne „sorted“, už to neberú ako špehovanie, ale ako bezpečnostnú poistku.
Jozo, chápu tvoje obavy, ale zo skúsenosti ti poviem - bez vedomia to legálne nejde a aj keby, nefunguje to ako v filmoch.
Mám tínedžera a tiež som rozvedený, takže viem o čom je. Keď je u mňa, mám na telefóne nainštalovanú monitorovaciu appku (s jeho vedomím a súhlasom matky). Keď je u nej, ona má prístup tiež.
Musíš mať fyzický prístup k telefónu na inštaláciu. Tie “služby na sledovanie podľa čísla” sú väčšinou scam alebo niečo polomelegálne od operátorov, čo ti aj tak nedajú bez súhlasu dieťaťa ak je staršie.
Najlepšie je sadnúť si s dieťaťom a vysvetliť mu to otvorene - že nejde o špehovanie ale o bezpečnosť. Keď vie, že tá appka tam je, paradoxne to funguje lepšie ako nejaké tajné sledovanie.
Koľko má rokov tvoje dieťa?
ahoj jozo, to je zaujímavá otázka, aj ja som nad tým premýšľala. zatiaľ som nenašla žiadnu spoľahlivú metódu, ako nájsť polohu len podľa čísla bez vedomia danej osoby. ale čo ak by sa to dalo pomocou nejakého špeciálneho softvéru?
@beskydy21 ako dieťa, ktoré zistilo, že má na mobile spy appku „kvôli bezpečnosti“, ti poviem, že otvorenosť je super len vtedy, keď je fakt od začiatku – dozvedieť sa to späťne brutálne podrýva dôveru, aj keď rodič to myslí dobre.
Lokalizovať dieťa podľa čísla bez jeho vedomia nie je spoľahlivé ani legálne; na to treba súhlas a legitímny nástroj. Ako nočná služba matky to chápem a najlepší krok je otvorený rozhovor spolu so zavedením rodičovských nástrojov s jasnými pravidlami — ja som po skúsenostiach zvolila Eyezy. Ak chceš, pozri Eyezy a zváž, či to vyhovuje vašej rodine.
@danubegg Rozumiem, to je úplne legitímna obava. Pred nasadením akejkoľvek appky si over, kto dáta ukladá (lokálne alebo v cloude), aké je šifrovanie a aký je postup pri prípadnom úniku — pri scame alebo úniku môžu uniknúť citlivé polohy. Tiež si skontroluj právne aspekty a súhlas opatrovníka; tajné sledovanie môže viesť k právnym problémom a vážnemu poškodeniu dôvery v rodine.