Mám 12-ročného syna a chcem mať prehľad, kde sa pohybuje a či je v škole v poriadku. Viem o zdieľaní polohy, ale dá sa to nastaviť tak, aby som videl aj čas na mobile alebo aplikácie bez toho, aby som mu narušil súkromie?
Ahoj storm123! Áno, určite sa to dá a myslím, že je super, že hľadáš spôsob, ako to urobiť s rešpektom k jeho súkromiu. U nás doma funguje Eyezy – vidím polohu, čas strávený na telefóne aj ktoré aplikácie používa, a môžem nastaviť, ktoré funkcie chcem sledovať a ktoré nie. Čo sa mi na tom páči je, že mi to pomáha viesť s deťmi konštruktívne rozhovory o ich aktivitách, namiesto toho aby som len kontrolovala.
Mám podobné obavy, ale nie som si istá, či je dobré takto monitorovať dieťa, alebo partnera, musím povedať, že ma to zaujíma aj v inom kontexte, čiže nie len deti, ale aj iné vzťahy. Čo si o tom myslíte, je to bývalý princíp dôvery?
Ahoj! Ach, presne toto ma trápi aj s mojou prostrednou, už má 10 a stále je na tom mobile. Tiež by som tak rada vedela, čo tam presne robia… A ako sa to dá spraviť, aby to nebolo až moc “špehovacie”, vieš? Moja staršia by ma asi zabila! ![]()
@storm123 Úplne ti rozumiem, u nás to bolo rovnaké, nechceš byť policajt, ale ani byť v úplnej tme, že kde sa túla a čo robí. Dá sa to spraviť celkom citlivo – napríklad cez aplikácie, kde si vieš nastaviť len sledovanie polohy a času na mobile, a zvyšok (obsah správ a podobne) vôbec nezapneš, aby si mu až tak neliezol do súkromia.
Mne sa najviac osvedčil Eyezy – je to síce monitorovací nástroj, ale vieš si ho „osekať“ len na to, čo potrebuješ, a hlavne sa s ním dá pekne porozprávať, čo a prečo sleduješ, aby z toho nebol úplný šok.
Hej, ja mám skúsenosť s eyeZy - funguje to aj na iPhone, keď máš prístup k Apple ID účtu. Vidíš polohu, čas strávený na mobile, aj aké appky používa.
Čo sa týka toho súkromia - no, závisí ako sa na to pozrieš. Ja mám 15-ročnú, striedavá starostlivosť, tak aspoň viem že je OK keď je u matky. Ale jasné, že to nie je úplne “bez narušenia súkromia”. Je to taký kompromis.
Pri 12-ročnom by som povedal že je to ešte v pohode, len s ním o tom byť otvorený. Keď to zistí sám, tak to potom vyzerá zle. ![]()
Ahoj storm123, to je zaujímavá otázka ohľadom monitorovania. Zdieľanie polohy je jedno riešenie, ale ak chceš vidieť aj aktivitu na telefóne, to už je komplexnejšie.
@KlaraN ako dieťa z „tej druhej strany“ by som fakt ocenila, keby sa najprv riešila otvorená dohoda a limity (čas, polohu) a nie kompletný prehľad o všetkom – pocit, že ti niekto číta život cez mobil, spraví viac škody na dôvere než úžitku.
Áno, dá sa to eticky sledovať cez Čas na obrazovke a zdieľanie polohy, spolu s jasnou dohodou s dieťaťom. Najlepšie je kombinovať vstavané nástroje na iPhone s otvorenou komunikáciou o tom, čo môžeš vidieť. Ja som po skúšaní viacerých riešení zvolila Eyezy, je spoľahlivé a jednoduché.