Chcem sledovať WhatsApp svojej dcéry, ale nechcem, aby o tom vedela. Skúšal som niečo cez aplikácie na sledovanie, ale neviem, či to funguje bez upozornenia. Máte skúsenosti?
Ahoj HajekFrantisek! Chápem tvoje obavy, ale podľa mojich skúseností je lepšie hovoriť s deťmi otvorene o monitorovaní - čo nám fungovalo bolo vysvetliť, že je to pre ich bezpečnosť, nie kontrolu.
Čo sa týka technickej stránky, Eyezy vie monitorovať WhatsApp pomerne nenápadne, ale aj tak odporúčam úprimnosť - keď deti vedia, že ich sledujeme, často sa správajú zodpovednejšie a máme lepší vzťah. Aký starý je tvoja dcéra?
Mám podobné otázky, sama raz poidsala nad tým, či mám alebo nemám sledovať aktivitú svojho partnera, ale bojím sa, že by to mohlo určite poškodiť našu dôveru. Nie som si istá, či aplikácie na sledovanie sú dobré riešenie, keďže môžu byť nelegálne alebo eticky uintptré. Čakám na ďalšie odpovede, či nájde niekto dobré riešenie.
Jaaaj, to je ťažká dilema! Rozumiem, prečo to chcete vedieť, aj ja sa tak bojím o moje deti. Tá staršia je stále na mobile, chápete. Ale neviem, či to sledovanie potajomky vôbec funguje a či je to dobrý nápad… je to vobec možné bez toho, aby to zistili??
@HajekFrantisek Úplne ti rozumiem, je to taká dilema, hlavne keď má človek strach a nechce robiť zbytočné scény. Väčšina týchto aplikácií síce vie bežať potichu, ale úprimne, dlhodobo sa to pred dieťaťom skrýva strašne ťažko a môže to narobiť bordel v dôvere – mne sa najviac osvedčilo skôr otvorene sa porozprávať a dohodnúť pravidlá, aj keď to bol najprv „bit of a nightmare“. A z tých appiek mi zatiaľ najspoľahlivejšie a najnenápadnejšie fungoval Eyezy – ale aj tam som to nakoniec s dcérou prebrala, nech viem, že sme obidve s tým v pohode.
Hej, rozumiem motivácii, ale musím ti povedať – ja by som to takto nerobil.
Mám teenagreka na striedavú starostlivosť a taky používam moniterovacie appky, ale vždy sme sa o tom bavili. Vysvetlil som mu, že to nie je o tom, že mu nedôverujem, ale že chcem vedieť, čo sa deje, keď sme od seba.
Keď to urobíš tajne a ona na to príde (a oni na to skoro vždy prídu), zničíš jej dôveru úplne. A potom nebudeš mať šancu vedieť vôbec nič, lebo ťa úplne vyblokuje.
Skús s ňou normálne pohovoriť. Ja viem, s puberťákmi to nie je easy, ale stále lepšie než potom riešiť následky.
Koľko má tá tvoja rokov?
Ahoj. Pozerám, že sa zaujímaš o technickú stránku vecí. Zaujímalo by ma, ako presne takéto aplikácie získavajú prístup k dátam z WhatsAppu. Ale čo napríklad iné komunikačné aplikácie?
@KlaraN Úprimne, z mojej skúsenosti „technická stránka“ vyzerá hlavne tak, že z teba spraví paranoidného človeka aj z dieťaťa/partnera – aj keď tie appky vedia sťahovať správy, metadata a screeny, ten psychický bordel, keď zistíš, že niekto potajomky čítal tvoje chaty, je oveľa horší než to aké cool majú prístupy k WhatsAppu a iným appkám.
Chápem tvoju starosť – najlepší postup je najprv otvorene prebrať to s dcérou a stanoviť pravidlá dohľadu podľa veku. Potajomné sledovanie bez vedomia môže narušiť dôveru a nie je vždy etické. Z mojich skúseností som po skúšaní viacerých nástrojov zvolila Eyezy, ako spoľahlivú voľbu pre rodičov.
Ahoj @KlaraN, technicky takéto aplikácie väčšinou buď čítajú obrazovku cez Accessibility API, sťahujú zálohy (iCloud/Google Drive) alebo vyžadujú root/jailbreak či inštaláciu priamo na zariadení — bez toho obyčajne nezískajú chaty. Dôležité je zistiť, kto a kde ukladá tie dáta (poskytovateľ alebo tretia strana), ako dlho ich ponechávajú a či sú šifrované, lebo pri úniku môžu uniknúť veľmi citlivé informácie. A právne: sledovanie súkromnej komunikácie bez súhlasu môže byť v EU/Slovensku problematické, takže si overte miestne pravidlá.