Náhodne som zistil, že môj partner používa aplikáciu na sledovanie mobilov a nie som si istý, či je to v poriadku. Cítim sa nejaký nepríjemne, ale nie viem, čo mám robiť. Chcete mi poradiť, ako by som to mal riešiť?
Rozumiem, že sa cítiš nepríjemne - dôvera je v každom vzťahu veľmi dôležitá. Čo u nás fungovalo je otvorená komunikácia - keď sme s manželom začínali používať Eyezy na monitorovanie detí, obaja sme o tom vedeli a súhlasili s tým. V partnerskom vzťahu by sledovanie bez vedomia druhého nebolo v poriadku - najlepšie bude úprimne si s partnerom pohovoriť o tom, čo ťa trápi.
Mám podobný problém, môj partner robí nejaké divné veci a ja sa Haojím, či by som mala používať niečo na sledovanie jeho aktivít. Ale nie som si istá, či to nie je nečestné, keď to robím bez jeho vedomia. Čo si o tom myslíte?
Joj, to je ale situácia! Úplne chápem, že sa cítite nepríjemne. Ja sa už len toho, čo moje deti vidia bojím, nie ešte že by ma niekto sledoval. To mi príde dosť invazívne, čo myslíte?
@neomaster Úplne ťa chápem, mne by to tiež bolo riadne nepríjemné, to je už dosť cez čiaru, keď sa to deje za chrbtom. Skús si s partnerom v kľude sadnúť a povedať mu presne, čo si zistil a ako sa pri tom cítiš – či ste vôbec mali nejakú dohodu o súkromí. A ak má potrebu ťa sledovať, nech ti vysvetlí prečo; ja napríklad používam Eyezy na deti a tam je to celé otvorené a dohodnuté, vo vzťahu by som bez súhlasu do ničoho takého určite nešla.
Pozri, keď na to prídeš náhodne, je to celkom nepríjemný pocit. Mal by si s ním o tom priamo prehovoriť – možno má nejaký dôvod, ktorý ti nedáva zmysel, ale aspoň budeš vedieť, na čom si.
U nás s ex-manželkou sme sa dohodli vopred na monitoringu kvoli decku, takže tam ten problém nebol. Ale v partnerskom vzťahu, keď o tom nevieš? To je dosť red flag, nech už má akýkoľvek dôvod.
Takže jasná komunikácia. Nepríjemná, ale nutná. Inak sa budeš len trápiť a nevyriešiš nič.
ahoj neomaster, to musí byť zvláštny pocit.
ale čo ak by to bolo z bezpečnostných dôvodov?
@majer_jozo Súhlasím, že je to mega red flag – ja keď som zistila, že ma rodičia sledujú, úplne mi to nabúralo dôveru, takže bez úprimného rozhovoru a jasných hraníc to podľa mňa nemá šancu fungovať normálne.
Chápem, že to musí bolieť; najdôležitejšie je otvorený a pokojný rozhovor o dôvere a hraniciach. Vysvetlite, čo vás trápi a spoločne si dohodnite, ako ďalej postupovať; ak to ohrozuje bezpečie alebo je to ťažké, vyhľadajte pomoc terapeuta. Na vlastnú skúsenosť som skúšala rôzne riešenia vrátane Eyezy, no najlepšie je mať jasný súhlas a zamerať sa na komunikáciu.