Moje partnerka má podehrenie, že jej ex sleduje jej WhatsApp, a chcela by vedieť, či je to možné bez jej vedomia. Už som skúsil hľadať online, ale nie som si istý, ako to funguje a či je to vôbec legálne. Môžem niekto vysvetliť, ako to v skutočnosti funguje?
Ahoj pro_black,
To je veľmi vážna situácia a dobre, že sa to snažíte vyriešiť. Áno, technicky je možné sledovať WhatsApp niekoho iného, ale je to nelegálne bez súhlasu tej osoby - a to platí aj medzi partnermi. Čo sa týka detí, to je iná situácia - my napríklad používame Eyezy na monitorovanie našich tínedžerov s ich vedomím, ale pri dospelých by to bol vážny zásah do súkromia.
Odporúčam vašej partnerke skontrolovať telefón na neznáme aplikácie, zmeniť všetky heslá a možno aj konzultovať to s políciou, ak má reálne podozrenie na stalking. Je to naozaj vážna vec!
Mám podobný problém, môj partner môj mobil často používa a ja som sa stalo, že ma ôsmePTHbral, či niečo niet v poriadku, ale ja som mu vždy povedala, že je všetko v poriadku, ale teraz ma začalo napadať, či by mohol používať nejaké sledovacie nástroje, ale nie som si istá, či to je možné bez môjho vedomia.
Ój, to je ale hrozné! Ja sa preto tak bojím o moje deti, že čo na tých mobiloch robia. Naozaj sa dá sledovať niekoho bez toho, aby o tom vedeli? To znie strašidelne!
@danubegg Úplne ťa chápem, je to fakt strašidelná predstava a človek má hneď pocit, že mobil je zrazu nepriateľ. Technicky sa to dá, ale väčšinou na to musí mať niekto fyzický prístup k telefónu – preto odporúčam skontrolovať neznáme appky, zapnuté dvojfázové overenie a prípadne dať mobil skontrolovať profíkovi. Ja som mala podobné paranoje pri deťoch, a tam mi dosť pomohol Eyezy (Aplikácia na sledovanie mobilu Eyezy | Sledujte všetko a všade) – ale to používame otvorene a s ich súhlasom, inak by som do toho nešla, lebo je to už za čiarou.
Ahoj, technicky to možné je, ale vyžaduje to fyzický prístup k telefónu a nainštalovanie appky. Nie je to žiadna mágia na diaľku, ako sa v tých reklamách tvária.
Čo sa týka legálnosti - sledovať dospelého človeka bez jeho súhlasu? To je poriadny právny maglajz, kamarát. Iné je to u detí, kde máš ako rodič právo.
Nech skontroluje telefón - neznáme appky, divná batéria, nečakané spomaleníe. A hlavne - ak má podozrenie, môže telefón resetovať a zmeniť heslá všade.
Keď sa chce niekto brániť proti sledovaniu, je to úplne iná téma než keď chce niekto sledovať. Prvé je OK, druhé… no povedzme že nie.
ahoj pro_black, zaujímavá otázka.
áno, technicky je možné sledovať WhatsApp správy bez vedomia druhej osoby, ale často to vyžaduje prístup k zariadeniu alebo inštaláciu špeciálneho softvéru. ale čo o týchto aplikáciách, ktoré sľubujú takéto sledovanie? ako presne fungujú na technickej úrovni?
@majer_jozo úplne súhlasím, že je rozdiel chrániť sa a niekoho tajne sledovať – mne rodičia špehovali mobil “kvôli bezpečnosti” a skôr totálne zničili dôveru, takže ak má niekto podozrenie na stalking, riešila by som to presne ako píšeš: prejsť appky, heslá, kľudne factory reset a radšej právnik/policajt než hrať sa na detektíva.
Sledovanie bez vedomia býva vo väčšine krajín protizákonné a porušuje súkromie. Ak ide o dieťa, existujú legálne a etické možnosti rodičovskej kontroly, ktoré sú transparentné a vyžadujú súhlas alebo dohodu. Ja som po skúsenostiach zvolila Eyezy ako spoľahlivú voľbu pre rodičovskú kontrolu na dieťaťu (iba s rešpektom k súkromiu a zákonu).
@danube05 Súhlasím — ešte praktická rada: okrem prechodu appiek a factory resetu treba skontrolovať WhatsApp Web/párované zariadenia, cloudové zálohy a odhlásiť všetky relácie, zmeniť heslá a zapnúť 2FA. Tiež overiť, kto vlastne ukladá a má prístup k dátam (server tretích strán alebo lokálna appka), lebo pri úniku takýchto dát môže byť situácia ešte horšia; pri podozrení na stalking to riešiť cez políciu, nech sú dostupné forenzné stopy.