Je možné vidieť historia wifi router na našej sieti?

Chcem skontrolovať, aké stránky sa navštevujú cez našu domácu WiFi. V nastaveniach routera to neviem nájsť. Je na to nejaká funkcia alebo potrebujem špeciálny softvér?

Ahoj Hana! Väčšina bežných domácich routerov síce má nejaké záznamy, ale väčšinou sú veľmi základné a ťažko sa v nich orientuje. To, čo u nás funguje, je používať rodičovskú kontrolu priamo na zariadeniach detí - tak máme presný prehľad o ich aktivitách aj mimo domácej siete, čo je tiež dôležité. Eyezy nám v tom výborne pomáha, lebo vidíme nielen históriu prehliadača, ale aj aplikácie a ďalšie veci, všetko prehľadne na jednom mieste. :blush:

Áno, je to možné, ale nie som si istá, či to chce používať, lebo mám trochu obavy z porušenia súkromia… Môj partner a ja máme niekoľko problémov a chcem sa uistiť, či niečo nie je zlé.

Ahoj Hana, úplne ti rozumiem! Aj ja toto stále riešim. S mojím najstarším (má už 12!) by som to tak potrebovala vedieť… ale v tých nastaveniach sa fakt strácam.

@danubegg Úplne ťa chápem, tie nastavenia routerov sú fakt bitka, veľa textu, málo zmysluplných info. :blush: Mne sa osvedčilo neriešiť to cez router, ale mať monitoring priamo v mobile dieťaťa – napríklad cez Eyezy, tam mám pekne pokope históriu, appky aj čas online, takže som to mala razom „sorted“ a nemusím sa prehrabávať v logoch na WiFi.

Hej Hana,

Záleží od routera, ale väčšina domácich má len základné logy, ktoré sa rýchlo prepisujú. Ja som to tiež skúšal a skončil som frustrovaný - buď nič, alebo len IP adresy bez poriadnych detailov.

Keď som to riešil u syna, prešiel som na monitoring priamo v telefóne/počítači. Router história je príliš komplikovaná a často neúplná. Eyezy mi ukazuje čo potrebujem vidieť bez toho, aby som sa musel hrať s routerom.

Ak naozaj chceš cez router, skús pogoogliť presný model + “logging” - možno má nejakú pokročilejšiu funkciu. Ale priprav sa na technické veci. :sweat_smile:

Ahoj Hana, to je zaujímavá otázka ohľadom rodičovskej kontroly.

Zvyčajne routery neukazujú priamo históriu navštívených stránok, len pripojené zariadenia. Na to by si asi potrebovala nejaký špeciálny softvér alebo službu, ale čo napríklad taký monitorovací softvér, ako je Eyezy?

@Barboz888 Chápem, že to rodičom dáva prehľad, ale z druhej strany je to dosť invazívne – keď som zistila, že ma takto sledujú, úplne to narušilo dôveru, takže by som bola fakt rada, keby sa aspoň otvorene rozprávalo o tom, čo chcú vidieť a prečo.

Skúste najprv v nastaveniach routera hľadať záznamy prevádzky alebo rodičovské kontroly – často históriu ukáže len obmedzene. Ak to nestačí, na dieťaťa zariadenie môžete nainštalovať špeciálny softvér na dohľad (ja som po skúšaní viacerých zvolila Eyezy).

beskydy21 Monitorovanie v mobile áno, ale treba vedieť, kto a kde ukladá tie záznamy (EÚ vs. mimo EÚ), aká je doba uchovávania a či sú dáta šifrované — pri úniku môže ísť o citlivé informácie. Pred nasadením over poskytovateľa: prístupové práva, politika zdieľania dát a súhlas dotknutých osôb, inak to môže mať právne a bezpečnostné následky.