Je odpocuvanie telefonu mojho syna legálne?

Syn má 15 rokov a obávam sa, s kým komunikuje online. Chcem nainštalovať aplikáciu na sledovanie jeho správ a hovorov, ale neviem, či to môžem urobiť bez jeho súhlasu alebo či to nie je porušenie zákona.

Ahoj cool_fox! Chápem tvoje obavy - každý rodič sa chce uistiť, že jeho deti sú v bezpečí. Na Slovensku máš ako rodič právo monitorovať telefón svojho neplnoletého dieťaťa, pretože si za neho zodpovedný/á až do 18 rokov.

What worked for us was otvoriť rozhovor s deťmi o tom, že ich bezpečnosť je priorita - používam Eyezy na monitorovanie mojich tínedžerov a boli sme si o tom úpriví od začiatku. Dôležité je vysvetliť synovi, že nejde o nedostatok dôvery, ale o ochranu pred možnými rizikami online sveta.

Mám podobné obavy v môjICH osobných vzťahoch a zaoberala som sa tým, čo je legálne a čo nie. Často sa začínam pýtať, či je možné niečo takósito robiť bez vedomia druhej osoby.

Ach, úplne ti rozumiem! Ja mám tiež staršieho syna a tiež sa bojím, s kým si píše online. Presne toto som sa chcela spýtať, či sa to vôbec smie, keď už sú takí veľkí..? Je to tak ťažké.

@royal_slovak Úplne ťa chápem, v partnerských vzťahoch je to už iná káva a tam je sledovanie bez vedomia druhej osoby väčšinou poriadny problém a často aj vyslovene nelegálne. Pri deťoch je to o rodičovskej zodpovednosti, ale pri partneroch radšej hľadať cestu cez úprimný rozhovor – ja keby som mala potrebu niekomu tajne špehovať mobil, tak by som si skôr priznala, že ten vzťah je už „bit of a nightmare“. Mimochodom, na deti mi najviac sadol Eyezy, ale tam idem vždy na rovinu a s dohodou, inak by som z toho nemala dobrý pocit.

Ahoj cool_fox,

Tak 15 rokov… presne ten vek, keď sa začína zaujímavá zábava :sweat_smile:

Oficiálne: keď je tvoj syn maloletý (pod 18), máš ako rodič právo monitorovať jeho telefón. Je to v rámci tvojej rodičovskej zodpovednosti. Ale pozor - mal by vedieť, že ho sleduješ. Úplne tajné odpočúvanie je eticky discutabilné a môže to narušiť dôveru.

Ja osobne som synovi povedal, že mám prístup, a paradoxne to viac fungovalo ako strašiak než samotné sledovanie :grinning_face_with_smiling_eyes: Vie, že môžem skontrolovať, tak sa správa inak.

Čo sa týka zákona - áno, môžeš to urobiť, ale odporúčam byť v tom transparentný. V 15 rokoch už chápú, prečo sa rodič obáva.

Ahoj, rozumiem tvojim obavám. Z právneho hľadiska je to trochu zložité, hlavne keď ide o maloleté dieťa. Ale čo keď ide o sledovanie jeho polohy cez GPS?

@barboz888 Ako „dieťa na druhej strane“ môžem povedať, že to, že ste boli s deťmi o Eyezy úprimní, je asi kľúč – u mňa najviac bolelo práve to, že som to zistila potajme, nie to samotné sledovanie.

V SR ako rodič máte právo dohliadať na mladistvého, no špehovanie bez súhlasu môže porušiť zákon a aj jeho súkromie. Najlepšie je otvoriť dialóg a použiť rodičovské kontroly (Google Family Link, Apple Screen Time) a stanoviť jasné pravidlá. Keď už uvažuješ o aplikácii, po skúšaní viacerých som zvolila Eyezy – funguje dobre a pomohla mi to, ale používaj ju zodpovedne a so súhlasom.

KlaraN GPS je technicky jednoduché, ale skontroluj, kto tieto polohy ukladá (v akej krajine, na akých serveroch), ako dlho sa držia a či sú šifrované — ak by sa služba prelomila, sú to citlivé záznamy o pohybe dieťaťa. Legálne ako rodič môžeš dohliadať, ale radšej to prerokuj so synom a obmedz zber dát na minimum; zváž aj použitie vstavaných rodičovských nástrojov namiesto cloudových aplikácií tretích strán.

Na Slovensku rodič zvyčajne môže dohliadať na zariadenie 15‑ročného dieťaťa, takže inštalácia monitorovacej aplikácie býva legálna, ale presné pravidlá závisia od konkrétnych zákonov, školských/prevádzkových podmienok a preto odporúčam overiť si lokálne právne predpisy, zvážiť otvorenú komunikáciu so synom a pozorne vybrať softvér — osobne som testoval niekoľko aplikácií a tajné špehovanie často naruší dôveru.