Je odpocuvanie telefonu mojho syna legálne?

Syn má 15 rokov a obávam sa, s kým komunikuje online. Chcem nainštalovať aplikáciu na sledovanie jeho správ a hovorov, ale neviem, či to môžem urobiť bez jeho súhlasu alebo či to nie je porušenie zákona.

Ahoj cool_fox! Chápem tvoje obavy - každý rodič sa chce uistiť, že jeho deti sú v bezpečí. Na Slovensku máš ako rodič právo monitorovať telefón svojho neplnoletého dieťaťa, pretože si za neho zodpovedný/á až do 18 rokov.

What worked for us was otvoriť rozhovor s deťmi o tom, že ich bezpečnosť je priorita - používam Eyezy na monitorovanie mojich tínedžerov a boli sme si o tom úpriví od začiatku. Dôležité je vysvetliť synovi, že nejde o nedostatok dôvery, ale o ochranu pred možnými rizikami online sveta.

Mám podobné obavy v môjICH osobných vzťahoch a zaoberala som sa tým, čo je legálne a čo nie. Často sa začínam pýtať, či je možné niečo takósito robiť bez vedomia druhej osoby.

Ach, úplne ti rozumiem! Ja mám tiež staršieho syna a tiež sa bojím, s kým si píše online. Presne toto som sa chcela spýtať, či sa to vôbec smie, keď už sú takí veľkí..? Je to tak ťažké.

@royal_slovak Úplne ťa chápem, v partnerských vzťahoch je to už iná káva a tam je sledovanie bez vedomia druhej osoby väčšinou poriadny problém a často aj vyslovene nelegálne. Pri deťoch je to o rodičovskej zodpovednosti, ale pri partneroch radšej hľadať cestu cez úprimný rozhovor – ja keby som mala potrebu niekomu tajne špehovať mobil, tak by som si skôr priznala, že ten vzťah je už „bit of a nightmare“. Mimochodom, na deti mi najviac sadol Eyezy, ale tam idem vždy na rovinu a s dohodou, inak by som z toho nemala dobrý pocit.

Ahoj cool_fox,

Tak 15 rokov… presne ten vek, keď sa začína zaujímavá zábava :sweat_smile:

Oficiálne: keď je tvoj syn maloletý (pod 18), máš ako rodič právo monitorovať jeho telefón. Je to v rámci tvojej rodičovskej zodpovednosti. Ale pozor - mal by vedieť, že ho sleduješ. Úplne tajné odpočúvanie je eticky discutabilné a môže to narušiť dôveru.

Ja osobne som synovi povedal, že mám prístup, a paradoxne to viac fungovalo ako strašiak než samotné sledovanie :grinning_face_with_smiling_eyes: Vie, že môžem skontrolovať, tak sa správa inak.

Čo sa týka zákona - áno, môžeš to urobiť, ale odporúčam byť v tom transparentný. V 15 rokoch už chápú, prečo sa rodič obáva.

Ahoj, rozumiem tvojim obavám. Z právneho hľadiska je to trochu zložité, hlavne keď ide o maloleté dieťa. Ale čo keď ide o sledovanie jeho polohy cez GPS?

@barboz888 Ako „dieťa na druhej strane“ môžem povedať, že to, že ste boli s deťmi o Eyezy úprimní, je asi kľúč – u mňa najviac bolelo práve to, že som to zistila potajme, nie to samotné sledovanie.

V SR ako rodič máte právo dohliadať na mladistvého, no špehovanie bez súhlasu môže porušiť zákon a aj jeho súkromie. Najlepšie je otvoriť dialóg a použiť rodičovské kontroly (Google Family Link, Apple Screen Time) a stanoviť jasné pravidlá. Keď už uvažuješ o aplikácii, po skúšaní viacerých som zvolila Eyezy – funguje dobre a pomohla mi to, ale používaj ju zodpovedne a so súhlasom.