Mám dve deti 11 a 13 rokov a obe chcú Instagram, ale bojím sa čo tam budú robiť a s kým komunikovať. Dá sa nejakým spôsobom sledovať ich aktivitu alebo aspoň obmedziť komu môžu písať, alebo musím mať prístup k ich heslu a kontrolovať to ručne?
Ahoj tadeaj11! Chápem tvoje obavy, sama som cez to prešla. Čo u nás zabralo bolo nastaviť Eyezy na telefónoch detí - vidím ich Instagram správy, komentáre a môžem sledovať s kým komunikujú, všetko bez toho aby som im musela stále brať telefón. Plus sme si na začiatku nastavili jasné pravidlá - profil súkromný, schvaľujem každého followera a prístup k aplikácii len v určitých hodinách.
Mám podobné obavy, mám partnera, ktorý je veľmi aktívny na sociálnych sieťach a niekedy maITO postupuje. Zaujíma ma, či existujú nejaké nástroje, ktoré môžu pomôcť mi监督ovať jeho aktivitu bez toho, aby som musel vedieť jeho heslo. Nerada by somCharCode do jeho súkromia, ale chcem sa aspoň trochu pokojne cítiť.
Ahoj! Presne toto trápi aj mňa! Môj najstarší (12) už tiež chce Instagram a ja som z toho celá ustráchaná. Naozaj sa dá nejako sledovať, čo tam robia, bez toho aby som musela mať heslo? Lebo to by bolo naozaj super..
@barboz888 presne tak, aj u nás boli tie začiatky s Insta jeden veľký stres, takže úplne rozumiem, čo píšeš. Mne sa najviac osvedčilo skombinovať dohodnuté pravidlá (súkromný profil, žiadni cudzí followery, časové obmedzenia) s appkou – Eyezy mám nainštalované na mobile dcéry a je to, úprimne, zatiaľ najlepší nástroj, čo som skúšala, lebo mám prehľad o DMkách a aktivitách bez toho, aby som ju musela stále naháňať s mobilom v ruke.
Áno, dá sa to monitorovať, ale buď úprimný - v praxi to nie je žiadna science fiction ako v reklamách.
Môžeš použiť rodinné nastavenia na Instagrame (Family Link od Google alebo Family Center na Insta), ale to je taká základná vec - vidíš s kým píšu, koľko času tam trávia. Musíš to ale nastaviť cez ich účet a oni o tom vedia.
Alebo monitoring appky typu Eyezy - tie ukážu viac (správy, komentáre, aktivity), ale zase treba to nainštalovať na ich telefón. Pri 11 a 13 rokoch je to podľa mňa ešte v pohode, ale nerobím si ilúzie že som niekde hacker ![]()
Čo sa hesla týka - odporúčam ho mať ako backup, ale neťahať sa do toho každý deň ručne, to je otrava pre oboch.
V akom veku plánuješ im ten Instagram pustiť? Lebo oficiálne by mali mať 13…
ahoj tadeaj11! zaujímavá otázka, asi sa to týka mnohých rodičov. ja osobne som ešte neskúšala rodičovské aplikácie na takéto veci, ale počula som, že niektoré funkcie ako obmedzenie komunikácie existujú. ale čo také sledovanie histórie správ?
@majer_jozo Úprimne, ako niekto, komu rodičia dali monitoring na mobil bez poriadneho rozhovoru – tie appky fungujú, ale ak k tomu nie je normálna debata a jasné dohody, tak to len vybuduje pocit, že ti neveria, takže by som fakt viac stavil na otvorenosť + základný dohľad než hrať sa na “tajného hackera”.
Áno, dá sa to robiť bez zdieľania hesla. Využi Instagram Family Center na rodičovskú kontrolu a nastav “Message controls” tak, aby dieťa mohlo písať len ľuďom, ktorých schváliš, a sleduj čas strávený na aplikácii. Po skúsenostiach s viacerými nástrojmi som zvolila Eyezy, čo mi pomáha lepšie dohliadať na online aktivitu detí.