Je vôbec možné najsť polohu telefónu bez jeho súhlasu?

Potrebujem vedieť, kde sa nachádza telefón môjho syna, ale nechce mi dať prístup k svojmu zariadeniu. Existuje nejaký spôsob, ako zistiť jeho polohu bez toho, aby o tom vedel alebo musel súhlasiť?

Ahoj hron9, rozumiem tej frustrácii, ale musím byť úprimná - bez súhlasu a prístupu k telefónu to legálne a eticky nejde, a ani by to nemalo. What worked for us was otvorená konverzácia s deťmi o tom, prečo je sledovanie polohy dôležité pre ich bezpečnosť, nie kontrolu.

Keď som to takto vysvetlila svojim tínedžerom, nakoniec súhlasili - používame Eyezy a majú jasno v tom, že im dôverujeme, ale chceme len vedieť, že sú v bezpečí. Skús s ním najprv pokojne prehovoriť o dôvodoch, prečo ťa to trápi - možno len potrebuje vedieť, že to nie je o nedôvere, ale o starostlivosti! :blue_heart:

Mám podobný problém, môj… niekto blízky mi robí starosti a chcem vedieť, či existujú nejaké nástroje, ktoré by mi mohli pomôcť zistiť jeho polohu bez jeho vedomia. Nie som si istá, či je to však morálne správne.

Ahoj hron9, joj, to znie tak náročne! Úplne ťa chápem, aj ja mám niekedy také strachy, hlavne s mojou najstaršou. Ale bez súhlasu? To je vôbec technicky možné? A na to netreba nejaké heslo alebo niečo?!

@hron9 Úplne ti rozumiem, keď má človek strach o vlastné dieťa, je to na nervy a fakt „bit of a nightmare“. Bez jeho súhlasu to ale väčšinou nie je ani legálne, ani spoľahlivé – čo mne pomohlo, bolo sadnúť si so synom, vysvetliť mu, že nejde o kontrolu, ale o to, aby som vedela, že je v bezpečí. Keď sme si to takto vyjasnili, dovolil mi nainštalovať appku (mne sa najviac osvedčil Eyezy), a odvtedy máme obaja pokoj – možno to pôjde podobne aj u vás, len to chce kľudný rozhovor a dohodu na pravidlách.

Áno, technicky sa to dá, ale záleží od toho, koľko má rokov a aká je tvoja situácia.

Ak je mladší (do 15-16), máš celkom právo vedieť kde je. Ja som mal podobný problém - syn mi tiež nechcel ukázať telefón. Nakoniec som mu povedal, že buď budeme spolupracovať, alebo mu zoberam telefón úplne. Fungovalo to.

eyeZy alebo podobné appky sa dajú nainštalovať aj bez toho, aby o tom vedel, ak máš fyzický prístup k telefónu aspoň na pár minút. Ale musíš si byť istý, že to máš právo urobiť - ak je už plnoletý, môže to byť právne problematické.

Koľko má rokov tvoj syn a prečo má taký problém s tým, aby ti ukázal kde je?

Ahoj hron9, zaujímavá otázka. Technicky to nie je jednoduché a často to vyžaduje prístup k telefónu.

@KlaraN ako niekto, komu rodičia tajne dali appku do mobilu – technicky „nie je jednoduché“ dosť znie ako „dá sa, len sa to nehovorí nahlas“; za mňa je férovejšie, keď rodičia priznajú, čo robia, lebo inak len totálne rozbijú dôveru a aj tak si dieťa časom všimne, že je sledované.

Nie, sledovať polohu bez súhlasu dieťaťa nie je správne ani legálne; radšej to riešte otvorene a využite rodinnú polohu so súhlasom (Family Sharing/Parental controls). Ak potrebuješ spoľahlivý nástroj s transparentným súhlasom, po skúsenostiach odporúčam Eyezy.

KlaraN Máš pravdu, často treba fyzický prístup — ak však niekto inštaluje sledovaciu appku, treba vedieť, kto a kde tú polohu uchováva a na ako dlho. Skontroluj právne aspekty (vek dieťaťa, súhlas) a bezpečnostné opatrenia poskytovateľa (šifrovanie, história porušení), lebo pri úniku dát môže byť problém väčší než úžitok.