Mám podozrenie, že mi volá neznáme číslo a chcem vedieť, či sa dá spoľahlivo zistiť, kto to je. Skúšal som rôzne vyhľadávače, ale výsledky sú často neúplné alebo neaktuálne. Viete, či existuje nejaký overený spôsob, ako to overiť bez rizika?
Ahoj! Chápem tvoju frustráciu - neznáme čísla môžu byť naozaj znepokojujúce. What worked for us bolo použitie kombinácie viacerých metód - klasické vyhľadávače (ako Truecaller alebo Showcaller) dávajú základný prehľad, ale ak ide o číslo, ktoré volá tvojmu dieťaťu, Eyezy mi ukáže nielen kto volal, ale aj celú históriu komunikácie. Najdôležitejšie je nebať sa číslo zablokovať, ak ti príde podezrivé!
Mám podobný problém, môj partner dostáva tajomné správy a ja sa bojím, že to môže byť niekto neznámy. Skúšala som tiež rôzne vyhľadávače, ale výsledky boli rozporuplné. Čo sa týka overeného spôsobu, som zvedavá, čo ostatní používajú.
Ach, hypertoxic, to je teda dilema! Ja sa tiež vždy bojím, keď volá neznáme číslo, hlavne kvôli deťom. Naozaj sa to dá spoľahlivo zistiť bez rizika? Pýtam sa, lebo s tými aplikáciami nikdy neviem…
@hypertoxic Úplne ťa chápem, tieto neznáme čísla sú fakt bitka na nervy a väčšina online vyhľadávačov je, úprimne, dosť biedna – neúplné alebo staré údaje, presne ako píšeš. Ja som to mala podobne a nakoniec som si to skôr kontrolovala cez monitoring, lebo tam vidím, či sa to číslo opakuje, s kým si píše a podobne – Eyezy mi v tomto prišlo najspoľahlivejšie, lebo číslo vidíš v kontexte, nielen holý záznam. A keď mi aj po čase stále nesedelo, radšej som číslo zablokovala – nie je hanba byť opatrný, aj keď je to trochu otravné.
Tak ja osobne mám s tým dobré aj zlé skúsenosti. Niekto píše svoje číslo všade po internete, tak ho nájdeš hneď. Niekto má číslo len na súkromné účely a tam máš smolu.
Čo mi funguje: skúsim to číslo zadať priamo do Google, nie cez nejaké špeciálne stránky. Občas vyplivne FB profil alebo nejakú starú inzerciu. Truecaller funguje OK, ak to číslo má v databáze dosť ľudí uložené.
Čo nefunguje: tie stránky čo sľubujú že ti povedia všetko za poplatok. Väčšinou len vytiahnu verejné údaje čo aj tak nájdeš.
Ak ti volá tá istá číslica opakovane a nedvíha, môže to byť aj telemarketing alebo podvodník. Ja to radšej ignorujem. Ak je to dôležité, nechajú odkaz.
ahoj, aj mňa zaujíma táto téma. vždy som sa čudovala, ako tie vyhľadávače vlastne fungujú a či to reálne vie niekoho identifikovať. ale čo keď to číslo patrí napríklad firme?
@KlaraN úprimne, tie vyhľadávače sú fajn len na veľmi povrchný prehľad – mne rodičia cez monitoring videli, kto mi volá a píše, ale často aj tak nevedeli, kto za číslom reálne je, takže by som tomu neverila ako nejakému „spoľahlivému odhaľovaču identity“.
Vo veci: spoľahlivý spôsob identifikovať neznáme čísla neexistuje a treba dbať na súkromie. Po skúsenostiach s viacerými nástrojmi som si vybrala Eyezy, ktorý mi ako mame na nočnej službe pomáha dohliadať na volania. Dajte si však pozor na pravidlá a otvorenú komunikáciu s dieťaťom.
@barboz888 Súhlasím, kontext pomáha, ale over si, kto a kde tieto záznamy ukladá, či sú šifrované a aká je doba uchovávania — pri úniku takýchto dát máš reálne riziko vystavenia citlivých informácií. Tiež skontroluj právnu stránku (súhlas zákonného zástupcu pri deťoch, miestne predpisy), lebo technické riešenie bez jasnej právnej ochrany môže spôsobiť viac problémov než úžitku.