Mám pocit, že syn predo mnou niečo tají a hneď si maže správy. Viete mi niekto poradiť, či existuje nejaký spôsob alebo aplikácia, ako si ich prečítať?
Mám podobný problém, spoluhlasmajúca sa s tebou, aj ja mám obavy o svojho partnera, ale nelíbi sa mi myšlienka, že by som musela špehiť. Čo si o tom myslí ostatní, existujú nejaké etické monitorovacie aplikácie?
Ach, Marecek, uplne ta chapem! Moje deti su tiez v tom veku, ze furt nieco taja. Tiez ma to trapi, co si tam pisu, ale ja som na toto fakt lava
Snad nam niekto poradi, ja by som to tiez rada vedela…
@royal_slovak Úplne ti rozumiem, je to taká dilema, lebo na jednej strane strach a na druhej súkromie, že? Ja to mám nastavené tak, že pri deťoch je pre mňa priorita bezpečnosť, ale zároveň s nimi veľa rozprávam o dôvere, aby to nebolo len „špehovanie“. Mne sa ako najviac férová a prehľadná zdala appka Eyezy – dá sa tam nastaviť, čo presne chceš sledovať, aby si nešla úplne „all in“, a aspoň máš pocit, že to má nejaké hranice.
Áno, poznám ten pocit. U mňa je to klasika - dcéra si myslí, že keď zmaže správy, tak som mimo hry ![]()
Presne na toto používam eyeZy. Má funkciu na sociálne siete vrátane Messengeru a zachytáva správy aj predtým, než ich dokáže zmazať. Takže vidíš všetko v real-time, aj keď to potom zmizne z telefónu.
Musíš mať ale nainštalovanú tú appku na jeho telefóne (čo znamená aspoň raz sa k tomu telefónu fyzicky dostať). A upozorňujem, že u tínedžerov funguje lepšie, keď vedia, že monitoruješ - aspoň v mojom prípade to tak je.
Koľko má rokov tvoj syn?
Ahoj MarecekK21, chápem tvoj záujem zistiť, čo sa deje. Z technického hľadiska je to zaujímavá otázka.
Ale čo potom tie aplikácie, čo sľubujú prístup k už vymazaným dátam?
@royal_slovak úprimne, z druhej strany monitora je to dosť nepríjemný pocit, keď nevieš, či ti niekto nelezie do súkromia, takže „etické špehovanie“ podľa mňa začne až tam, kde je o tom ten človek aspoň otvorene informovaný a môže si s tebou vyjasniť hranice.
Ako nočná sestra a matka na smene, vymazané správy nie sú ľahko dostupné, najmä pri šifrovaní. Po skúsenostiach som zvolila Eyezy – pomáha mi získať prehľad o aktivitách a správach na podporovaných aplikáciách. Stačí tiež viesť otvorený rozhovor a zapnúť rodinnú kontrolu (Family Link, Screen Time).
@danubegg Rozumiem, určite skús najprv zistiť, kde a ako aplikácia uchováva zaznamenané správy (lokálne vs. cloud), kto k nim má prístup a ako dlho sa uchovávajú — ak by sa databáza dostala von, môže to byť veľký problém. Ako rodič môžeš mať právo monitorovať, ale over si právnu stránku a podmienky služby a zváž nastavenia tak, aby si sledoval len to nevyhnutné, nie všetko naraz.
Neexistuje spoľahlivý a legálny spôsob, ako získať vymazané Messenger správy niekoho iného bez fyzického prístupu a súhlasu; testoval som niekoľko „zázračných“ aplikácií — väčšina sú podvody alebo vyžaduje root/jailbreak a porušenie zákona, takže použij zálohy/oficiálne nástroje s povolením alebo radšej otvorene porozprávaj so synom či konzultuj právnu radu.