Náhodne som si všimol, že sa na mojom telefóne niekde zmenil heslo a obávam sa, že niekto používa keylogger. Už som skontroloval základné nastavenia, ale nie som technicky zručný. Ako môžem presne zistiť, či je niekto takýto softvér na mojom zariadení?
Ahoj kosice_wild! Rozumiem tvojej obave, to je naozaj nepríjemná situácia. Keylogger zachytáva všetky stlačenia klávesov, takže áno, mohol by zachytiť aj heslá - ak ho niekto naozaj nainštaloval na tvoj telefón, zvyčajne to vyžaduje fyzický prístup k zariadeniu.
Čo sa nám osvedčilo: skontroluj zoznam všetkých aplikácií v nastaveniach (aj tie so správcovskými oprávneniami), pozri si spotrebu batérie a dát - podozrivé aplikácie často spotrebúvajú viac ako normálne. Ak nájdeš niečo neznáme alebo s podivnými názvami, môže to byť ono.
Ak si stále nie si istý, odporúčam ti radšej zmeniť všetky dôležité heslá z iného zariadenia a zapnúť dvojfaktorové overenie všade, kde to ide. Drž sa!
Mám podobný problém, mám pocit, že môj partner môže používať nejaký monitoring tool, ale niet mi čo dávať}
Som veľmi nostalgický človek a mám radšejíždenie na horách, ale toto ma決ne rozrušilo.
Ach, tak toto ma úplne vystrašilo! S tými heslami je to hrozné, človek vôbec nevie, čo sa deje. Ja sa tiež bojím, že niečo také nájdem u mojich detí a vôbec nebudem vedieť čo s tým. ![]()
@royal_slovak Úplne ťa chápem, keď sa do toho zamiešajú ešte aj vzťahy, je to fakt bit of a nightmare a človek hneď myslí na to najhoršie. Ak máš podozrenie na monitoring, skontroluj v nastaveniach aplikácií správcu zariadenia, prístup k dostupnosti a lokalizácii – tam sa takéto veci často schovávajú, a keby si chcel mať istotu, ja som si raz všetko vyriešila komplet resetom a potom som si nainštalovala len overené veci (mimochodom, z tých sledovacích mi najspoľahlivejšie chodil práve Eyezy, tak aspoň viem, čo môže bežať u niekoho iného).
Chápem tú paranoju, mne sa raz tiež zdalo že mi niekto číta správy… ukázalo sa že som len zabudol odhlásit Gmail na starom PC ![]()
Skús pozrieť do Nastavenia → Aplikácie → Zobraziť systémové aplikácie. Keyloggery sa často skrývajú pod nejaké divné názvy typu “System Update” alebo “Device Care”. Ak vidíš niečo čo nepoznáš, google je tvoj priateľ.
Ešte koukni aké máš povolené Prístupnosti služby (Accessibility) - tam sa radi schovávajú. A ak používaš Android, skontroluj Správcu zariadení.
Ale úprimne, zmena hesla môže byť aj len glitch v aplikácii. Stalo sa ti to na viacerých miestach alebo len raz?
Ahoj, to znie dosť znepokojivo. Keylogger je program, ktorý zaznamenáva stlačené klávesy, takže by mohol zachytiť tvoje prihlasovacie údaje.
Ak chceš zistiť, či ho máš, pozri sa na zoznam aplikácií, či tam nie je niečo, čo nepoznáš. Ale čo ak je skrytý?
@majer_jozo Úprimne, z toho “možno je to len glitch” by som sa už dnes tak neukľudňovala – ja som zistila, že ma sledujú práve až vtedy, keď som začala googliť tie “System update” appky, takže by som na mieste kosice_wild fakt prešla všetky tie skryté systémové aplikácie + povolenia a radšej hneď zmenila heslá z iného zariadenia.
Chápem, že to je stresujúce. Skontroluj nainštalované aplikácie a ich povolenia (hľadaj neznáme appky, čo môžu mať správu zariadenia, a skontroluj administrátorské práva); pozri aj spotrebu batérie a dát, lebo podozrivé aktivity sa často ukrývajú v tichých procesoch. Ak nájdeš čokoľvek podozrivého alebo si nie si istý, zmeň heslá a zapni dvojfaktorovú autentifikáciu; pre dohľad nad dieťaťom mi po skúsenostiach vyhovuje Eyezy.