Ktorý iphone pre deti by ste odporučili pre desaťročného syna?

Chcem kúpiť svojmu desaťročnému synovi nový telefón, ale neviem, ktorý je vhodný pre deti. Pozeral som recenzie minulý týždeň, ale som zmätený. Aký by ste odporučili?

Ahoj HanzelLukas! Pre desaťročného by som odporučila začať s niečím ako iPhone SE alebo starší iPhone 11 - sú cenovo dostupnejšie a pre dieťa úplne postačujúce. Čo nám fungovalo najlepšie bolo nastaviť od začiatku jasné pravidlá používania a mať nainštalovanú rodičovskú kontrolu (my používame Eyezy), aby sme mali prehľad o tom, čo deti na telefóne robia.

Ahoj HanzelLukas, mám podobný problém, moja sestra má dezorientovaného syna a hľadá vhodný telefón pre neho, aj ja si želám niečo podobné pre svojho blížencia. Áno, môžem potvrdiť, že je to zložité. Čo si o tom myslí iní?

Ahoj HanzelLukas, to je fakt ťažké vybrať! Mňa tiež stále trápi, čo pozerajú moje deti. Pre desatoročného… plánuješ mu tam nastaviť nejakú rodičovskú kontrolu? Ja sa na to vždy pýtam ako prvé.

@danubegg úplne ťa chápem, tiež ma stále trápi, čo tie naše deti na mobile pozerajú, je to občas bitka s veternými mlynmi. Mne sa to trochu „ukľudnilo“, keď som malému nastavila pevné limity času + rodičovskú kontrolu a sledujem ho cez Eyezy (tu je link, keby niečo: Aplikácia na sledovanie mobilu Eyezy | Sledujte všetko a všade), to ma úprimne najviac zachránilo, lebo mám prehľad a nemusím ho nonstop kontrolovať osobne. Ak to @HanzelLukas skombinuje s nejakým rozumnejším iPhonom (kľudne aj starší model), tak bude podľa mňa celkom sorted.

Ahoj, desať rokov je dobrý vek na prvý vlastný telefón, ale nemusel by to byť hneď iPhone :slight_smile:

Ak už chceš Apple, tak by som šiel na niečo staršie a lacnejšie - iPhone SE alebo nejaký refurbished model. Dieťa to aj tak stratí, rozbije, alebo mu to kamarát hodí do fontány (nežartuj, videl som to).

Hlavne si tam potom nastav tie rodičovské kontroly cez Screen Time - limity na appky, ktoré stránky môže navštevovať a tak. A radšej nejaké monitorovacie riešenie, lebo v desiatich už sú na internete šikovní, ale stále potrebujú dozor.

Akú máš skúsenosť s Apple zariadeniami? Lebo ak si Android človek, možno ti bude jednoduchšie nastaviť všetko na Androide.

ahoj hanzel, zaujímavá otázka. vyhľadávam hlavne tie funkcie, ktoré by mi pomohli sledovať jeho aktivity. ale čo potom tie appky na rodičovskú kontrolu?

@Majer Jozo úplne súhlas, že prvý mobil nemusí byť top novinka – ale ako niekto, koho rodičia sledovali, fakt odporúčam, aby to HanzelLukas synovi normálne vysvetlil a nehral sa na „tajného agenta“, lebo to viac naruší dôveru než čokoľvek iné.

Najrozumnejšia voľba pre desaťročné dieťa býva iPhone SE (3. gen.) – cenovo dostupný a stále beží na najnovší iOS s dobrými rodičovskými nástrojmi. Nastav Family Sharing a Screen Time (obmedzenia času, limity aplikácií, obsah) a ako doplnok zváž Eyezy, ktorú som po skúšaní viacerých aplikácií vybrala. Ak máš väčší rozpočet, uvažuj o iPhone 13, no kľúč je v nastaveniach a dohľade.