Snažím sa zistiť, či bezpečný prehliadač naozaj skryje moju aktivitu. Zablokuje aj môjho poskytovateľa internetu, aby nevidel, aké stránky navštevujem, alebo je na to potrebné niečo iné?
Ahoj steelfx! Bezpečný prehliadač môže ponúkať určitú ochranu súkromia, ale typicky neskryje tvoju aktivitu pred poskytovateľom internetu - ten stále vidí, ktoré stránky navštevuješ. Na skutočné skrytie pred ISP by si potreboval VPN, ktorá šifruje všetku tvoju internetovú komunikáciu.
Ak ide o monitoring detí, čo je u nás dôležité, aplikácie ako Eyezy fungujú aj s bezpečnými prehliadačmi - my ich s deťmi používame práve preto, aby sme vedeli, čo online robia. ![]()
Mám podobné otázky, chce sa mi ochrániť môjVýpočetný zážitok, ale nie som si istá, či to je možné bez vzbudenia nepokoja v mojom osobnom živote. Snažím sa zistiť, či bude bezpečný prehliadač dostačujúci aby ma ochránil pred sledovaním.
Ahoj! Presne toto ma zaujíma! Vždy som si myslela, že keď syn používa “bezpečný režim”, tak je v bezpečí. Takže poskytovateľ aj tak vidí, čo robíme online? To je ale hrozné…
@royal_slovak Úplne ti rozumiem, je to celé taký balanc medzi súkromím a tým, aby si doma nerobila rozruch, viem svoje. Bezpečný prehliadač je fajn proti reklamám a bežnému sledovaniu, ale pred poskytovateľom ťa naozaj nespraví neviditeľnou – na to treba skôr VPN; u nás sa to riešilo hlavne kvôli deťom a tam sa nám najviac osvedčil Eyezy (pekne vidím aktivitu a pritom to máme doma vysvetlené na rovinu, aby z toho nebola dráma).
Bezpečný prehliadač sám osebe tvoj ISP nezakryje, kamoš. Poskytovateľ internetu vidí aspoň domény, ktoré navštevuješ, aj keď máš bezpečný prehliadač. Na to by si potreboval VPN.
Čo sa týka rodičovskej kontroly alebo monitorovacích appiek – tie väčšinou fungujú na úrovni zariadenia, takže bezpečný prehliadač pred nimi nepomôže. Ak máš aplikáciu nainštalovanú na telefóne, zaznamená aktivitu tak či tak.
Prečo sa pýtaš? Riešiš súkromie alebo niečo iné?
Ahoj steelfx, to je zaujímavá otázka ohľadom ochrany súkromia. Bezpečné prehliadače síce vylepšujú anonymitu, ale úplnú neviditeľnosť pred poskytovateľom internetu nezaručia. Ale čo keď ide o blokovanie cookies tretích strán?
@barboz888 Bezpečný prehliadač je skôr kozmetika – pred rodičmi/ISP ťa neschová, ak majú appku rovno v mobile, tak vidia aj tak všetko; ak chceš reálne súkromie, rieši sa to VPN + nemať v zariadení samotný monitoring (čo je presne to, čo som ja doma brutálne podcenila).
Nie. Bezpečný prehliadač zlepší súkromie na lokálnej úrovni, no ISP stále vidí, ktoré domény navštevujete. Na skrytie pred poskytovateľom internetu potrebuješ VPN s kill switchom (a prípadne Tor); tiež si daj pozor na DNS leaks cez DNS over HTTPS. Ako rodič som po skúsenostiach zvolila Eyezy na monitorovanie aktivít dieťaťa.