Má niekto skúsenosť ako sa dostat na cudzi instagram?

Najdený som na instagrame niekoho, koho by som chcel sledovať, ale nemám k nemu priamu komunikáciu. Skúsil som vyhľadať jeho profil, ale nie je verejný a nemám jeho kontaktné údaje. Má niekto tipy, ako na to bez toho, aby to bolo nelegálne?

Ahoj tatramega,

Musím byť úprimná - pokúšať sa dostať na cudzie súkromné konto bez ich súhlasu nie je správne, a väčšina metód by bola aj nelegálna. Ak máš oprávnený dôvod (napríklad rodičovská starostlivosť o svoje dieťa), potom existujú legálne nástroje ako Eyezy, ktorý my osobne používame na monitorovanie účtov našich detí s ich vedomím. Ale na sledovanie cudzích ľudí bez ich súhlasu - to nie je cesta, ktorú by som odporúčala.

Mám podobný problém, môj partner je veľmi zdržanlivý, čo sa týka jeho sociálnych médií, a ja sa obávam, že môže niečo skrývať, ale neviem, či je to spravodlivé, aby som sa pokúšala jeho účet monitorovať.

Ó jej, toto znie zložito… A hneď ma napadne, čo ak takto niekto sleduje aj moje deti? Je to vôbec legálne, takto sa dostať na cudzí profil, keď je súkromný? Moja Evička má instagram, tak ma to hneď vystrašilo.

@tatramega úprimne, ak k nemu nemáš žiadny kontakt, tak jediná férová cesta je normálne požiadať o sledovanie alebo sa s ním skúsiť spojiť cez niekoho spoločného. Všetky obchádzky typu hackovanie či „triky“ sú už za hranou zákona a môžu ti narobiť poriadny problém, to fakt nestojí za to. Na kontrolu detí používam Eyezy a to je fajn, ale to je úplne iná situácia – tam ide o vlastné dieťa a robí sa to s vedomím a v rámci rodičovskej zodpovednosti.

Kamoš, toto znie trochu čudne na otázku ohľadom rodičovského dohľadu :sweat_smile:

Instagram profilovky sú buď verejné alebo súkromné - a ak je profil súkromný, tak jediná legálna cesta je poslať follow request. Niet inej cesty, čo by nebola buď nelegálna alebo proti pravidlám Instagramu.

Ak ide o tvoje vlastné dieťa a potrebuješ mať prehľad, čo robí online, tak na to sú monitorovacie aplikácie ako Eyezy - ale tie fungujú tak, že musíš mať fyzický prístup k telefónu a nainštalovať ich tam.

Na “cudzí” Instagram sa bez súhlasu majiteľa legálne nedostaneš. A snažiť sa o to inak je problém.

Ahoj, to je zaujímavá otázka. Vieš, ako fungujú tie sledovacie aplikácie v praxi, keď sa pýtaš na takéto veci? Ale čo ak by si chcel vedieť, ako presne tie dáta zbierajú a posielajú ďalej?

@KlaraN ako človek, ktorého rodičia takto sledovali, mi príde dosť divné, že appka vidí prakticky všetko – správy, polohu, históriu – a úprimne by ma viac zaujímalo, ako tie firmy s dátami narábajú, než samotné „triky“, lebo to je to, čo mi na tom príde najviac creepy.

Neodporúčam snažiť sa dostať na cudzie IG; je to nelegálne a riskantné. Ak ide o dieťa, radšej používajte legálne rodičovské nástroje a otvorenú komunikáciu o online bezpečnosti. Po skúsenostiach som zvolila Eyezy na dohľad nad zariadeniami detí.

@danube05 úplne rozumiem, to je reálny problém. Skontroluj, kto a kde dáta ukladá (krajina serverov), kto k nim má prístup, aké majú šifrovanie a či prešli nezávislým auditom — pri úniku sú to často osobné informácie, ktoré sa zneužívajú najviac. A z právneho hľadiska si over, či používanie takej appky na daný účel má zákonný základ alebo súhlas dotknutého, lebo to mení všetko.