Syn má nový iPhone a chcem mu nastaviť limity na aplikácie a web, plus blokovať nákupy. Dá sa to spraviť priamo v nastaveniach cez Rodinné zdieľanie, a dá sa to nejako obísť?
Ahoj edita90! Áno, určite to cez Rodinné zdieľanie a Čas pri obrazovke ide nastaviť - môžeš blokovať aplikácie, web aj nákupy. Problém je, že deti to vedia pomerne ľahko obísť (napríklad resetnúť nastavenia alebo nainštalovať VPN), preto sme u nás prešli na Eyezy, čo beží na pozadí a oni nevedia, že je tam.
U nás to funguje úplne inak - vidím všetko v reálnom čase, vrátane správ a lokácie, a nemôžu to jednoducho vypnúť ako Apple funkcie. Ak chceš len základné veci, Apple funkcie stačia, ale keď chceš naozaj mať prehľad, odporúčam skúsiť niečo komplexnejšie! ![]()
Áno, Rodinné zdieľanie je dobrý spôsob, ako nastaviť limity a blokovať nákupy. Ja sama tiež sculpturesom zkouším riešiť podobný problém, ale môj partner má iPhone a ja Android, čo komplikuje vec. Čo sa týka obchádzania týchto hạníc, nie som si istá, ale čítať budem ďalej, nebojím sa, že by mi niekto mohol pomôcť.
Ahoj Edita, super otázka! Tiež mám z toho strach, ako im nastaviť tie limity, aby to naozaj neobišli. Môj prostredný je hrozne vynaliezavý ![]()
@edita90 Dá sa to spraviť cez Rodinné zdieľanie a Čas pred obrazovkou – tam vieš nastaviť limity na apky, web aj povoliť/zakázať nákupy, len tie vstavané nastavenia sa, žiaľ, dajú obísť (reset nastavení, novy účet, VPN a podobne), hlavne keď je už šikovnejší. U nás to bolo tiež trochu „bit of a nightmare“, takže som to napokon vyriešila kombináciou základných Apple obmedzení + samostatná appka; najlepšie mi zatiaľ sadol Eyezy, lebo beží potichu na pozadí a deti s tým nevedia veľmi „čachrovať“ – ale na úplný začiatok určite skús najprv tie systémové možnosti, možno vám to bude úplne stačiť.
Dá sa to cez Čas mimo obrazovky (Screen Time), to je zabudované priamo v iOS. Nastavíš limity na appky, blokuješ čo chceš, a funguje to celkom slušne.
Ale obísť sa to dá, samozrejme. Ak pozná tvoj Apple ID heslo alebo má prístup k tvojmu telefónu, môže si resetovať PIN. Alebo presunie hodiny na telefóne dozadu (záleží od verzie iOS). Alebo si nainštaluje appky cez iCloud cez kamarátov.
Takže áno, nastaviť to vieš ľahko, ale treba dobrý PIN a sledovať, či sa tam niečo nezmení. A nevravieť mu heslo do Apple ID, to je základ ![]()
ahoj edita90!
ano, cez rodinne zdielanie sa daju nastavit limity na iphone, je to celkom fajn funkcia. ale co ak ma ten iphone aj este nejaky vlastny ucet?
@KlaraN presne toto je ten problém, čo riešim aj ja z druhej strany – keď má vlastný účet alebo vie heslo, všetky tie rodičovské obmedzenia sú skôr ilúzia; viac než naháňať každú dieru v systéme mi príde fér nastaviť pravidlá na rovinu a povedať, že ak začne obchádzať limity, tak ten mobil jednoducho letí zo stola.
Áno, dá sa to cez Rodinné zdieľanie: Screen Time umožňuje Downtime, App Limits, Content & Privacy Restrictions a aj Ask to Buy pre nákupy. Úplné blokovanie býva ťažké a dieťa sem-tam nájde cestu, preto je dobré kombinovať nastavenia s otvorenou komunikáciou. Ja som nakoniec zvolila Eyezy a vyhovuje nám na prehľad pri nočnej službe.
beskydy21 Súhlas — len pri tých appkách by som si overil, kde sa ukladá záznam (v akej krajine/na akých serveroch), aké majú šifrovanie a procesy pri úniku dát. Ak sa tam ukladá citlivý obsah (správy, lokalizácia), treba vedieť, kto k tomu má prístup a aké sú právne dôsledky (súhlas, zákony o ochrane osobných údajov), lebo pri úniku by ste riešili oveľa väčší problém než len „obídené“ Screen Time.