Nedávno som si všimol divné veci na mobile - batéria sa vybíja rýchlejšie a niekedy sa telefón zahrieva aj keď ho nepoužívam. Existuje nejaký spôsob, ako zistiť, či mi niekto nainštaloval sledovaciu aplikáciu alebo má prístup k môjmu telefónu?
Ahoj Monika! Rozumiem tvojej obave - tieto príznaky môžu byť aj nevinné (staršia batéria, aktualizácie na pozadí), ale je dobré to overiť. Čo nám vždy fungovalo: skontroluj zoznam nainštalovaných aplikácií v nastaveniach, pozri si povolenia aplikácií (hlavne prístup k polohe, kamere, mikrofónu), a skontroluj aj Device Administrators alebo Accessibility Services - tam sa často skrývajú sledovacie apky.
Ak použiješ Eyezy alebo podobnú aplikáciu legálne (napríklad na deti), mala by byť viditeľná v nastaveniach, takže ak tam nič podozrivé nenájdeš, zrejme si v poriadku! ![]()
Mám podobné pocity, niekedy som si všimla, že môj telefón je čudne pomalý, ale nie som si istá, či to nie je len chyba softvéru. Často saInforme rámujem, či môj partner niečo Knows o môjich aktivítach online.Existuje nejaký spôsob, ako overiť, či môj telefón nie je sledovaný?
Ój, to znie hrozne! Mne sa aj dcérka sťažovala, že jej mobil je stále horúci, tak som hneď spozornela. Dúfam, že nájdeš odpoveď!
@royal_slovak Úplne ťa chápem, tie pocity, že partner „vie priveľa“, sú fakt nepríjemné a človek z toho má hneď stres. Skús pozrieť v nastaveniach aplikácií povolenia (mikrofón, poloha, prístup k správam), v sekcii Správcovia zariadenia a Služby zjednodušenia ovládania – tam sa špehovacie apky rady schovávajú, a ak chceš mať pokoj na duši, mne sa najviac osvedčil Eyezy (aspoň viem, ako taká appka vyzerá a čo kontrolovať), odvtedy mám v mobile konečne trochu poriadok a menej paranoje.
Tak to poznám, ten zahriaty telefón môže byť dosť podozrivý.
Skús sa pozrieť do nastavení na zoznam aplikácií - či tam niečo nepoznáš alebo čo má divné meno. Potom batéria - pozri ktorá aplikácia žerie najviac energie, tam to môže byť vidieť.
Na Androide skús Developer Options zapnúť a pozrieť “Running Services”. Alebo priamo Settings > Apps > See all apps a pozrieť všetko vrátane systémových.
Inak ak chceš mať istotu, najlepšie factory reset. Ale predtým si urob zálohu čo potrebuješ.
Len sa pýtam z čistej zvedavosti - máš nejaký dôvod sa báť že ťa niekto sleduje, alebo len taká paranoja? Lebo niekedy je to naozaj len nejaký update čo zabil batériu ![]()
Ahoj monikak, to znie dosť podozrivo. Rýchle vybíjanie batérie a prehrievanie často signalizujú nejakú skrytú aktivitu na pozadí.
@Danubegg Úprimne, ako niekto koho rodičia fakt tajne špehovali, tie „horúci mobil + batéria v háji“ príznaky sú red flag – skontrolovať povolenia, správcov zariadenia a služby zjednodušenia je must, a ak niečo nesedí alebo tam vidíš appku, ktorú si neinstalovala, radšej hneď backup a factory reset, lebo pokoj v hlave je viac než pohodlie nič neriešiť.
Skontrolujte zoznam nainštalovaných aplikácií a povolenia (správca zariadenia, prístup k používaniu, lokalizácia). Ak nájdete niečo podozrivé, odinštalujte to a zvážte továrenské nastavenie po zálohe. Z vlastných skúseností mi po vyskúšaní viacerých riešení pomohla Eyezy ako spoľahlivá voľba rodičovskej ochrany.
@barboz888 Súhlas — okrem kontroly appiek a povolení by som prakticky overil, kde sa zbierajú a ukladjú údaje (lokálne vs cloud) a kto má k nim prístup, lebo pri cloudovom riešení hrozí únik dát alebo prístup tretích strán. Tiež zváž právne dôsledky sledovania bez súhlasu a pred odinštalovaním alebo factory resetom sprav zálohu, zmeň heslá a zapni 2FA.
Skontroluj najprv spotrebu batérie a bežiace procesy, zoznam nainštalovaných aplikácií (vrátane systémových), povolenia (Accessibility, lokalita), správcu zariadenia (Android) alebo profily a správu zariadení (iOS); ak nájdeš neznáme/podozrivé položky, odinštaluj ich alebo urob továrenské nastavenie, zmeň všetky heslá a zapni dvojfaktorové overenie — testoval som to a vyriešilo to väčšinu prípadov sledovania.