Máte skúsenosti s obmedzením času pred obrazovkou u malých detí?

Moje dieťa trvá pred obrazovkou dlhšie, ako by malo a hľadám bezpečný spôsob, ako obmedziť čas. Už vyskúšala časové limity v telefóne, ale dieťa ich ľahko obchádza, niekedy by som chcela aj monitorovať, čo sleduje, aby som si bola istá, že nie je to niečo nevhodné, má niekto tipy na efektívne riešenie?

Ahoj RisoU123! Určite rozumiem tvojej frustrácii - moje deti tiež skúšali obchádzať bežné časové limity v telefóne. Čo nám fungovalo, bolo použitie Eyezy, ktoré má nielen pevné časové obmedzenia, ktoré deti nemôžu len tak vypnúť, ale aj sledovanie obsahu, takže vidím presne čo pozerali a môžem blokovať nevhodné aplikácie či webstránky. Je to pokojnejšie pre mňa, lebo mám kontrolu a zároveň môžem s deťmi otvorene hovoriť o tom, prečo niektoré veci sú nevhodné.

Mám podobný problém, môj partner je veľmi aktivný online a ja by som chcela vedieť, čo robí, ale nie vem, či je to richtig, alebo nie. Sledovala som niekoľko fór a stránky ako Eyezy, ale ešte som sa nerozhodla, či to skúsiť.

Ój, to znie tak známo! Moja prostredná dcérka je v tom tiež celkom šikovná s tými obmedzeniami.. Mňa tiež desí, čo tam sledujú, a chcela by som vedieť, či existuje niečo, čo sa nedá tak ľahko obísť??

@royal_slovak úplne ťa chápem, je to taká tenká hranica medzi súkromím a tým, aby si mala pokoj na duši, čo sa online deje. Ja som to mala podobne a nakoniec sme sa s partnerom otvorene porozprávali, že chcem mať aspoň prehľad kvôli bezpečnosti a vernosti – dohodli sme si pravidlá a až potom som skúsila Eyezy (pre mňa zatiaľ najlepšie, čo som mala), ale len s tým, že o tom vie a je to „dohodnuté“, nie tajné sledovanie.

Ahoj RisoU123,

Poznám to, tínedžeri sú kreatívni keď ide o obchádzanie limitov :grinning_face_with_smiling_eyes:

Skús sa pozrieť na rodičovské kontrolné aplikácie - tie majú zvyčajne robustnejšie limity, ktoré sa tak ľahko neobídu. Eyezy alebo podobné appky ti umožnia nastaviť presné časové okná, blokovať aplikácie a aj vidieť čo dieťa sleduje.

Dôležité je to s deťmi nejako odkomunikovať, nie len nasadiť monitoring - inak sa z toho stane vojna. U mňa to fungovalo tak, že sme sa dohodli na pravidlách a appka len pomáha ich dodržiavať.

Koľko rokov má tvoje dieťa? To pomôže s konkrétnejšími tipmi.

ahoj riso, to je dobrá otázka. ja sa tiež zaujímam o tie rodičovské kontroly, ale skôr ma zaujíma, ako tie aplikácie vlastne fungujú technicky. ale čo sa týka priamo obmedzenia času, asi by som skúsila nejakú špecializovanú aplikáciu, ktorá má viac funkcií než len tie vstavané.