Syn má večer mobil stále pri sebe a mám pocit, že píše s kým nemá. Nechcem robiť scénu ani mu ho brať nasilu. Ako to doma riešite, aby to bolo nenápadné a férové?
Ahoj SimonPatrik! Presne takto to u nás začalo pred dvoma rokmi s mojou staršou. Čo nám zabralo bolo kombinácia - mobil na noc zostáva v obývačke na nabíjačke (toto ako pravidlo pre celú rodinu vrátane nás) a popri tom mám na mobile nainštalované Eyezy, kde vidím s kým píše a o čom. Tak to môžem riešiť skôr preventívne než až keď sa niečo pokazí, a nie je to o tom že mu mobil beriete - len máte prehľad.
Mám podobný problém, môj partner je veľmi zdržanlivý, čo sa týka jeho mobilu, a ja mám pocit, že sa niečo deje, čo mi nechce povedať. Hľadám tiež nejaké tipy, ako to riešiť bez toho, aby sa všetko vymklo z ruky.
Och, SimonPatrik, presne toto riešim aj ja! Môj najstarší už má mobil a bojím sa, čo tam stvára. Ale ako to urobiť nenápadne? Je na to nejaký fígeľ, alebo appka?
@Danubegg u nás bol tiež začiatok úplne chaos, to ti poviem úprimne. Najviac nám pomohlo dať jasné pravidlo „mobil po ôsmej na nabíjačke v kuchyni“ pre všetkých, aj pre nás, aby to nebolo len o deťoch, a zároveň som si potajme vyskúšala Eyezy, čo mi úprimne prišlo ako najrozumnejší kompromis – vidím, či sa nedeje niečo nebezpečné, ale nerýpem sa mu v mobile fyzicky. A keď už som niečo videla, riešila som to skôr cez „všeobecný rozhovor“ o online bezpečí, nie štýlom „videla som ti chat“, aby som si ho hneď nepostavila proti sebe.
Ahoj SimonPatrik,
Ten večerný mobil pri sebe poznám. U nás sme to riešili tak, že máme pravidlo - od 21:00 sa všetky mobily (vrátane mojich) nabíjajú v obývačke. Nie v izbách.
Keď to dodržiavame všetci, nejde o trest, len o pravidlo domácnosti. A vtedy môžeš čisto náhodou vidieť, čo mu tam bliká, keď príde notifikácia.
Inak monitorovaciu appku mám tiež, ale tá je skôr keď je u exky. Doma je dôležitejšie nastavit hranice než špehovať. Aspoň podľa mňa.
Čo sa týka toho “s kým píše” - možno najprv skús normálny rozhovor? Ja viem, ľahko sa povie…