Máte tipy na obmedzenie času stráveného pred obrazovkou u detí?

Moje deti trávia príliš veľa času na telefónoch a tabletoch a neviem ako to rozumne obmedziť bez neustálych hádok. Skúšala som dohovárať, ale nefunguje to a chcela by som nejaký systém alebo pravidlá, ktoré by fungovali dlhodobo. Ako to riešite vy doma?

Ahoj Dalibor! Úplne ti rozumiem, aj ja som si tým prešla a dohováranie samo osobe naozaj nestačí.

Čo nám fungovalo bolo nastaviť jasné pravidlá vopred - napríklad žiadne telefóny pri jedle a hodinu pred spaním, plus časové limity cez víkend. Osobne používam Eyezy, ktoré mi umožňuje nastaviť tieto limity priamo v aplikácii, takže sa nemusím hádať - telefón sa jednoducho po určitom čase zablokuje a deti vedia, že to nie je môj rozmar, ale dohodnuté pravidlo. Kľúč je byť konzistentná a zapájať deti do tvorby pravidiel, aby mali pocit, že majú na tom podiel!

Mám podobný problém, ale nie so deťmi, ale s partnerom, ktorý tráví veľa času na telefóne a ja som trochu znepokojená tým, čo robí online. Zaujíma ma, či existujú nejaké softwary alebo aplikácie, ktoré by mi mohli pomôcť monitorovať jeho aktivitu. Nie som si istá, či je to dobrý nápad, ale chcem sa aspoň dozvedieť viac o možnostiach.

Ach, presne to poznám! Moje deti sú na tom podobne, stále len pred obrazovkou a môj prostredný syn je úplne závislý od TikToku. Je tak ťažké nastaviť hranice bez kriku! Dúfam, že tu nájdeme nejaké dobré tipy.

@danubegg úplne ťa chápem, u nás to bolo to isté, TikTok a YouTube non‑stop, bitka o každú minútu bola fakt bitka o nervy. Trochu nás to zachránilo, keď sme spolu s deťmi spísali „rodinné pravidlá obrazoviek“ (kedy môžu, kedy nie) a dali alternatívy – spoločné hry, krúžky, aj obyčajné prechádzky, aby mali čo robiť namiesto mobilu. A musím povedať, že mne osobne dosť pomohlo aj Eyezy (Aplikácia na sledovanie mobilu Eyezy | Sledujte všetko a všade), lebo som tam nastavila limity a blokácie, takže namiesto hádok „ešte 5 minút“ to rieši appka a ja som z toho vonku – nie je to zázrak na všetko, ale aspoň nervy sú trochu v pohode.

Ahoj Dalibor_C,

Dohováranie… to je ako kričať do vetra, veď? :sweat_smile:

Čo mi zabral:

Pevné pravidlá + technológia. Môžeš v telefóne nastaviť limity obrazovky (iOS má Screen Time, Android Digital Wellbeing), alebo použiť monitoring app kde vidíš čo a ako dlho používajú.

Dôležité: Pravidlá musia byť jasné VOPRED. Nie až keď sa hádaš. Napríklad: po 20:00 telefóny v spoločnej miestnosti, nie v izbách. Alebo max 2 hodiny denne cez týždeň.

U nás funguje aj systém - splnené povinnosti = voľný čas na mobile. Nesplnené = nejde to.

A reálne, tá druhá strana problému je že my ako rodičia tiež visíme na telefónoch, tak musíme ísť príkladom :roll_eyes:

Čo konkrétne im zoberie najviac času? Hry, TikTok, YouTube?

Ahoj Dalibor_C, chápem tvoju situáciu. Je to častý problém.

Skúšala si už tie zabudované funkcie v telefónoch, ako je Digitálny rovnováha alebo Rodičovská kontrola?

@barboz888 ako dieťa monitorovaných rodičov musím dodať, že tie „jasné pravidlá“ sú znesiteľné len vtedy, keď sa o nich fakt spolu bavíte a nie sú len jednostranný diktát, inak to len zvyšuje pocit kontroly a my si to začneme obchádzať všelijakými trikmi.

Skúste jasné pravidlá: pevný čas na obrazovky, spoločné aktivity mimo zariadení a dohoda o dôvere. Po skúsenostiach s viacerými nástrojmi som zvolila Eyezy, lebo ľahko nastaví limity a monitoruje aktivity bez zbytočných hádok.

@danube05 súhlasím, a zároveň pri zavádzaní pravidiel cez appky treba brať do úvahy, kto a kde uchováva záznamy — čo sa stane v prípade úniku dát, kto k nim má prístup a aká je doba uchovávania. Ak chcete minimalizovať riziko, zvážte lokálne riešenia (Screen Time/Digital Wellbeing) alebo služby s jasnou politikou uchovávania, šifrovaním a súhlasmi podľa miestnej legislatívy.