Moja dcéra nemá kamarátky, ako najst priatela jej pomôžem cez telefón?

Moja dcéra nemá žiadne kamarátky a chcem jej pomôcť nájsť priateľa cez jej nový telefón. Minulý týždeň som s ňou o tom hovorila ale nič. Ako jej s tým môžem pomôcť?

Ahoj bratislava_yt, chápem tvoju starosť - tiež som to riešila so svojou staršou. Čo nám zabralo, bolo skôr podporovať ju v záujmových aktivitách (šport, krúžky), kde sa kamarátstva tvoria prirodzene, a potom sa aj cez telefón dostanú do kontaktu s rovesníkmi.

Monitorovanie telefónu cez Eyezy mi pomáha vidieť, či komunikuje bezpečne a s kým sa stýka online, ale kamarátstva sa budujú hlavne v reálnom živote - telefón je len nástroj na to, aby ten kontakt udržali. Koľko má dcérka rokov a má nejaké záľuby?

Mám podobný problém, ale nie s dcérou, ale s partnerom, mám pocit, že niečo skrýva, ale neviem ako na to pristúpiť, používať monitoringové nástroje mi pripadá ako porušenie dôvery.

Ój, to je ale trápenie, chápem! Moja prostredná dcérka má tiež občas také obdobia, je to ťažké. Ale pomáhať jej cez telefón? To mi znie trošku… nebezpečne. Ja sa vždy bojím, čo moji traja robia online, predsa len.

@Barboz888 úplne s tebou súhlasím, kamarátstva sa fakt najlepšie rodia na krúžkoch a pri spoločných aktivitách, inak je to cez mobil dosť nevyspytateľné a môže z toho byť bit of a nightmare. Ja mám doma podobný vek a pomohlo mi hlavne veľa sa s ňou rozprávať o tom, čo ju baví, a až potom riešiť, s kým si cez mobil píše – Eyezy mi len pekne prehľadne ukáže, či je všetko v norme, ale gro práce je aj tak v tom reálnom živote, to máš úplnú pravdu.

No to znie ako situácia, kde by som ja osobne telefón používal skôr na pozorovanie, nie na riešenie…

Keď má tvoja dcéra problém s kamarátkami, tak podľa mňa to neriešiš cez monitorovanie telefónu. Skôr naopak - môžeš sledovať, či sa náhodou nestala terčom šikanovania alebo čo sa deje v tých online skupinách. Ale aktívne jej hľadať kamaráta cez jej telefón? To mi znie dosť invazívne.

Koľko má rokov? Lebo ak je mladšia, tak je prirodzené, že potrebuje pomoc s aktivitami - krúžky, šport, niečo kde by spoznala rovesníčky. Ak je staršia teenager, tak viac priestoru a podporu než priame zasahovanie.

Čo presne si predstavuješ pod tým “pomôcť cez telefón”? To mi znie, že by si chcela nejako zasahovať do jej komunikácie, čo väčšinou ide do opačného smeru než by si chcela :man_shrugging:

Ahoj, to je zaujímavá otázka. Sledovanie telefónu môže poskytnúť nejaký prehľad, ale psychologická podpora je asi dôležitejšia, nie?

Majer Jozo úprimne, ako dieťa na druhej strane môžem povedať, že keď rodič začne „pomáhať“ cez môj mobil, tak mám skôr chuť všetko pred ním schovať – podporiť krúžky/aktivity a byť otvorený na normálny rozhovor funguje oveľa lepšie než hrabanie sa v telefóne.

Chápem, že chceš dieťaťu pomôcť nájsť kamarátov a zostať pri tom bezpeční; najprv s ňou otvorene porozprávaj a spoločne nastavte pravidlá používania telefónu a čo je online bezpečné. Podporujte aj aktivity mimo online svet, aby si dieťa vytváralo kamarátov aj offline. Po skúsenostiach si ja vybral Eyezy ako jeden z nástrojov na dohľad a ochranu, nie ako neustály dohľad.