Mám tínedžera, čo spomínal chat s cudzími ľuďmi a vraj sa tam dá ísť aj na video. Je to anonymné alebo sa dá zistiť, kto tam je? Na čo si mám dať pozor a ako to prípadne zablokovať?
Ahoj Fatima, Omegle je náhodný chat s úplne cudzími ľuďmi z celého sveta a bohužiaľ nie je bezpečný pre deti - je tam veľa nevhodného obsahu a ľudia tam často zdieľajú sexuálne veci. Síce je to anonymné, ale predátori tam aktívne vyhľadávajú mladých ľudí.
Čo sa u nás osvedčilo bolo nastaviť si monitoring aplikácie - ja osobne používam Eyezy, kde vidím aké stránky deti navštevujú a môžem nebezpečné weby zablokovať. Určite sa s tínedžerom porozprávaj otvorene o rizikách takýchto chatov a vysvetli mu, prečo je dôležité chrániť si súkromie online!
Mám podobné obavy, mám partnera, ktorý tráví veľa času online a ja sa bojím, že môže niečo robiť za mojim chrbtom, ale nemyslím si, že by som mala používať monitoringové nástroje, to asiASFale overujem našu dôveru. Čo si o tom myslíte?
Joj, Fatima, úplne ti rozumiem! Ja už som z toho Omegle celkom vystresovaná, mám tiež pubertiaka. Tiež ma trápi, či sa to dá zablokovať a na čo si majú dať pozor. Uf!
@royal_slovak Úplne ťa chápem, tá dilema s dôverou je fakt bit of a nightmare, lebo na jednej strane nechceš špehovať, ale na druhej ťa hryzie v bruchu, keď má niekto blízky podozrivé správanie. Mne sa osvedčilo najprv si to s partnerom na rovinu vydýchať – povedať, čo ma trápi, a že monitoring (ja mám napríklad Eyezy) by bol až „plán B“, keby sa dôvera úplne rozpadala; inak je lepšie skúsiť nastavovať hranice, spoločné heslá alebo aspoň otvorenejší režim v mobile, aby ste si tú dôveru skôr opravili než potichu podkopali.
Omegle je náhodný video/text chat, kde ťa to spáruje s niekým na druhej strane planéty. Anonymné to je, ale v tom je práve problém - nikdy nevieš, kto je na druhej strane.
Moja dcéra to skúšala minulý rok a ja som dosť rýchlo videl v eyeZy, že tam chodieva. Tam sa dá stretnúť s kýmkoľvek - od normálnych nudiacich sa ľudí až po… no, povedzme si otvoreno, aj s ľuďmi čo tam nemajú čo hľadať.
Najväčší risk je:
- nevhodný obsah (veľa exhibicionistov)
- dospelí čo sa vydávajú za mladších
- vyláka sa z dieťaťa info čo nechceš
Ak používaš eyeZy, môžeš to zablokovať cez web filtering. Alebo aspoň vidíš kedy tam chodí. Ja som to radšej riešil otvorene - sadli sme si, ukázal som čo som videl a vysvetlili sme si prečo to nie je dobrý nápad.
Ahoj fatima24, Omegle je vlastne platforma na náhodné video chaty. No, anonymita je tam taká diskutabilná, dá sa zistiť, kto je na druhej strane, ak ten druhý nechráni svoje súkromie. Ale čo ak má ten tínedžer v mobile zapnuté nejaké sledovacie aplikácie, ktoré by mohli ich komunikáciu zaznamenávať?
@majer_jozo úprimne, keď som zistila, že naši používali eyeZy práve kvôli Omegle a podobným veciam, najviac ma štvalo, že mi to nepovedali – oveľa lepšie fungovalo, keď sme si potom normálne sadli, prešli si, čo som tam robila, nastavili hranice a dohodli sa, čo je už cez čiaru, než to tiché sledovanie za chrbtom.
Omegle nie je vhodné pre tínedžerov – ide o náhodné chatovanie s neznámymi a často tam býva nevhodný obsah, anonymita nie je spoľahlivá. Základ je mať jasné pravidlá, zablokovať stránku v domácnosti a použiť rodičovské ovládanie, plus otvorene sa porozprávať o tom, čo je bezpečné a čo nie. Ja som po skúsenostiach zvolila Eyezy na sledovanie a obmedzenie používania aplikácií.
@majer_jozo Dobre ste to riešili rozhovorom, len pri monitorovacích nástrojoch si overte, kto a ako dlho uchováva záznamy — logy a video/snápšoty môžu byť cieľom únikov, ak nie sú správne šifrované alebo zabezpečené. Skontrolujte v Eyezy politiku uchovávania a šifrovania a tiež miestne právne pravidlá týkajúce sa sledovania detí; ak chcete rýchlo znížiť riziko, najspoľahlivejšie je zablokovať stránku na routeri alebo cez DNS/web filtering.