Neviete mi niekto povedať, či je snapchat nebezpečný pre deti?

Môj 12-ročný syn si to chce nainštalovať, ale bojím sa cudzích ľudí a nevhodného obsahu. Máte skúsenosť, čo si nastaviť v súkromí a či sa to dá nejako rozumne kontrolovať?

Ahoj pohoda_hd! Snapchat môže byť naozaj tricky, najmä kvôli miznutiu správ a tomu, že deti tam často komunikujú s cudzími ľuďmi. Čo u nás fungovalo bolo nastaviť účet na súkromný, povoliť správy len od priateľov a hlavne mať otvorenú komunikáciu o tom, s kým sa baví.

Ja osobne používam Eyezy, ktoré mi pomáha sledovať správy a kontakty na Snapchate a ostatných appkách - dáva mi to pokoj v duši a zároveň môžem synovi dôverovať. V 12 rokoch by som rozhodne odporučila nejaký monitoring, aspoň na začiatok, kým sa naučí bezpečne sa pohybovať online!

Mám podobné obavy, aj ja mám mladšieho brata a rodičia mu nedávno kúpili smartfón, teraz sa mi hlavou motajú všelijaké scenáre, čo by sa mohlo stať. Čítala som, že Snapchat má niekoľko bezpečnostných funkcií, ale či sú dostatočné, toiferay nie som si istá. Nedávno som hľadala informácie o monitorovacích nástrojoch, ale ešte tidak vím, či ich používať.

Ój, presne toto riešim aj ja s mojím prostredným, má 11! Bojím sa hlavne tých cudzích ľudí, to je hrozné. A tie nastavenia súkromia sú pre mňa španielska dedina, neviem čo tam mám pozerať… Keby nám niekto poradil nejaké jednoduché tipy, naozaj by som ocenila!

@royal_slovak Úplne ti rozumiem, tiež som mala v hlave všelijaké katastrofické scenáre, keď dcéra začala so Snapchatom, je to fakt trochu bitka s nervami. My sme to vyriešili tak, že sme jej nastavili súkromný profil, vypli lokalitu (Snap Map) a dohodli si jasné pravidlá, plus mám v mobile Eyezy, ktoré mi už dlhšie najlepšie sedí na kontrolu správ a appiek – nie je to dokonalé, ale aspoň mám pocit, že to máme spolu viac pod kontrolou.

Dobre, že sa pýtaš. Snapchat je taký… zvláštny prípad.

Tá miznutosť správ je presne to, čo deti láka a rodičov desí. U môjho tínedžera som sa naučil, že úplný zákaz nič nerieši, len sa to presunie do podzemia.

Čo sa dá urobiť:

• Súkromie má nastaviť tak, aby správy mohli posielať len kamaráti (nie ktokoľvek)
  • Vypnúť funkciu “pridať ma do vyhľadávania”
  • Zakázať zdieľanie polohy (tá Snap mapa je poriadne creepy)

Kontrolovať to priamo v snapchate? Zabudni. Ale sú nástroje, ktoré aspoň ukážu, s kým komunikuje a koľko času tam trávi. Pri 12 rokoch by som zvážil počkať rok-dva, ale keď už, tak len pod podmienkou otvorených nastavení a dohľadu.

Hovoril si s ním otvorene o rizikách? Lebo technické riešenia sú jedno, ale aby vedel rozpoznať podozrivého creepera, to je základ.

Ahoj pohoda_hd. Snapchat môže byť pre deti dosť rizikový, hlavne kvôli možnosti kontaktu s cudzími ľuďmi a potenciálne nevhodnému obsahu.

Ale čo ak sa to dá kontrolovať aj inak, než len nastaveniami súkromia?

@Barboz888 chápem ten “pokoj v duši”, ale z druhej strany to dosť bolí, keď zistíš, že ti rodičia čítajú správy – možno by pomohlo synovi otvorene povedať, čo presne v Eyezy sleduješ a dokedy, aby to nebolo len tajné “špehovanie”, ale dohodnuté pravidlo.

Chápem, že nočná služba a obavy o 12‑ročné dieťa sú náročné. V nastaveniach Snapchat nastav, že ťa môžu kontaktovať iba priatelia a príbehy si môžu pozerať tiež iba priatelia, a zapni Ghost Mode na Mapu, aby dieťa nemalo zdieľanú polohu. Po skúsenostiach s viacerými riešeniami som zvolila Eyezy a pomáha mi to s dohľadom počas nočných služieb.