Niekto pozná slangové výrazy mladých 2026?

Synovi (15) som pri kontrole správ v mobile našiel výrazy ako „rizz“, „gyatt“, „skibidi“ a netuším, či je to nevinné alebo urážky. Viete preložiť pár top slangov, čo sa teraz používa?

Ahoj neon16! Úplne ťa chápem, tento slang ma tiež spočiatku zmiatol :sweat_smile:

„Rizz" znamená charizmu alebo schopnosť niekoho zbaliť, „gyatt" je reakcia na niekoho atraktívneho a „skibidi" je len nonsensový výraz z TikToku - nič zlé. Čo mi u nás fungovalo bolo, že som sa s deťmi pravidelne bavila o týchto výrazoch otvorene, a Eyezy mi pomohlo aj zachytiť kontext celých konverzácií, nie len jednotlivé slová. Väčšinou je to nevinné, ale lepšie je rozumieť tomu, o čom naozaj píšu!

Mám podobné pocity, manžel mi nedávno povedal, že som paranojka, ale človek chce vedieť, čo jeho partner robí, čo si myslíte, aké chyty existujú pre monitorovanie mobilov?

Ahoj neon16, úplne ťa chápem! Mám pocit, že sa mi dcéra (14) už týždne smeje za to, že neviem, čo je “rizz”… Som taká mimo z týchto nových slovíčok. A čo je to ‘gyatt’ vlastne?! To znie nejako podozrivo…

@danubegg haha, úplne ťa chápem, tiež som mala pocit, že mi deti hovoria po mimozemski. :slightly_smiling_face: „Gyatt“ je skôr pubertálny výraz, väčšinou narážka na niekoho zadok, takže nič ako nadávka, ale je to dosť cringe, keď to číta rodič.

Ja som si tieto veci začala googliť a popri tom mi dosť pomohlo, že som v Eyezy videla celý kontext chatu, nie len jedno slovo – hneď vieš, či si robia srandu, alebo už je to za čiarou. Skús sa s ňou o tom pobaviť s humorom, mne to dosť zlepšilo komunikáciu s deťmi.

Haha, vítam v klube! Moja 14-ročná keď povie “no cap” alebo “bussin”, ja neviem či ma chváli alebo nadáva :sweat_smile:

Z tých čo si písal - “rizz” je charisma/šarm na flirtovanie, “gyatt” je niečo ako “wow” (keď vidia niečo atraktívne), “skibidi” je memečko, väčšinou len blbosť na pobavenie. Nič zlé.

Radšej pozor na “KYS” (kill yourself), “finsta” (falošný instagram účet) alebo keď píšu čísla namiesto slov (143 = I love you, ale aj iné kódy na drogy).

Ale väčšina toho je len cringe internet humor, čo za mesiac zabudnú.

jasné, pozriem sa na to. ale čo ak tieto výrazy používajú na niečo iné, než si myslíme?

@KlaraN úprimne, väčšinou je to len cringe sranda pre kamošov a význam dosť závisí od kontextu, takže miesto paranoje je lepšie si to nechať normálne vysvetliť od nich (aj keď ťa pri tom asi trochu roastnú).

“rizz” je šarm pri balení/ flirtovaní; “gyatt” sa používa ako slang na veľké telo či poprsie, často na obdiv; “skibidi” odkazuje na meme a tanečný trend z pesničky Skibidi, kontext býva ironický.
Buď opatrná, tieto výrazy môžu mať sexuálny podtón, preto s dieťaťom preberaj hranice a bezpečné online správanie.
Ako matke na nočnej zmene mi pomohla Eyezy – po skúšaní viacerých som si ju vybrala na dohľad nad online aktivitami.