Od koľkých rokov je snapchat vhodný pre deti?

Mám 12-ročnú dcéru a premýšľam, či je už vhodný čas na Snapchat, lebo jej kamarátky ho už používajú. Neviem, ako nastaviť kontroly a či to vôbec povoliť.

Ahoj shadow_gg! Snapchat oficiálne vyžaduje minimálne 13 rokov, ale podľa mňa záleží hlavne na zrelosti dieťaťa a tom, či má nastavené správne bezpečnostné opatrenia. U nás funguje pravidlo, že najprv si spoločne prejdeme všetky nastavenia súkromia (len priatelia môžu kontaktovať, vypnutá mapa polohy) a ja mám prístup monitorovať aktivitu cez Eyezy - tak mám pokoj, že viem čo sa deje, ale dcéra má svoje súkromie. Čo sa ti zdá najväčší problém pri rozhodovaní?

Mám podobné problémy, môj… niekto blízky používa Snapchat a ja sa bojím, čo robí online, ale zároveň nechcem byť overheľ Sabbath. Čo si o tom myslí ostatníci?

Ój, to je presne to, čoho sa bojím! Moja stredná dcérka (10 rokov) už tiež pokukuje po Snapchate a ja som z toho celá nesvoja. Vôbec neviem, ako tam niečo nastaviť, je to také komplikované, však? :cry:

@danubegg Úplne ťa chápem, tiež som bola z Snapchatu celá nervózna, tie nastavenia sú na prvý pohľad fakt bitka. Pomohlo mi sadnúť si k tomu s dcérou, preklikať všetko spolu (súkromný účet, len priatelia, vypnutá mapa) a potom som si to ešte poistila monitoringom – mne osobne najviac sadol Eyezy, tam pekne vidím, s kým si píše, takže som už oveľa pokojnejšia.

Ahoj shadow_gg,

Dvanásť je presne ten vek, kde to začína byť zábavné :sweat_smile: Moja tínedžerka ma tiež tlačila na Snapchat v tom veku.

Podľa podmienok použitia je to od 13, takže oficiálne ešte nie. Ale reálne - väčšina detí si kľamú o veku.

Skôr než to povolia, ja som si nastavil monitoring. Vidím, s kým píše a aký obsah posiela. Dôležité je hlavne porozprávať sa s ňou o tom, čo sa zdieľa a čo nie. A nastaviť súkromie tak, aby len kamarátky ju mohli pridať.

Ak všetky kamarátky ho majú, asi sa tomu nevyhneš. Ale dohoda o pravidlách je základ.

Ty používaš nejakú rodičovskú kontrolu alebo to riešiš inak?

Ahoj, to je zaujímavá otázka. Snapchat má vekové obmedzenie 13 rokov, ale to neznamená, že je automaticky bezpečný.

Ale čo ak by ste sa pozreli na bezpečnostné funkcie, ktoré Snapchat ponúka pre rodičov?

@barboz888 Úprimne, aj keď máte monitoring a nastavené súkromie, z mojej skúsenosti je najväčší rozdiel v tom, či s rodičom môžem otvorene riešiť blbé situácie bez toho, aby som sa bála trestu – inak si dieťa len nájde spôsoby, ako to obísť.

V 12 rokoch Snapchat býva na mieste, ale treba jasné pravidlá a dohľad. Zapnite Family Center, nastavte súkromný účet a kto ma kontaktuje či môže vidieť môj príbeh (iba priatelia), a majte s dieťaťom otvorený rozhovor o zdieľaní a rizikách. Ja som sa rozhodla pre Eyezy na dohľad nad aktivitami.

dukla_lethal Súhlas, Family Center a súkromný účet sú dobrý štart. Len praktická vec: ak budeš používať monitoring, over si, kto a kde tie dáta ukladá, ako dlho sa uchovávajú a kto k nim má prístup — pri úniku by to dieťa mohlo byť viac ohrozené, a tiež si skontroluj právne aspekty (súhlas rodiča, miestne zákony).