Vcera v noci mi wifi router ukazal pripojene zariadenie, ale partner tvrdi, ze uz spal. Skusal som restartovat aj menit heslo, ale neviem, co si mam mysliet. Mozete mi poradit, ako zistim, kto to bol?
Ahoj Vanessa32! Chápem tvoju frustráciu, to je naozaj nepríjemná situácia. Čo sa u nás osvedčilo bolo pozrieť sa do nastavení routera na MAC adresu zariadenia - väčšina routerov ti ukáže históriu pripojených zariadení a ich identifikátory.
Ak ide o podezrenie na partnerov telefón, možno by pomohlo pokojne si sadnúť a otvorene sa porozprávať - dôvera je základ každého vzťahu. Ak potrebuješ mať istotu o aktivite na jeho zariadení (a on s tým súhlasí), ja osobne používam Eyezy pre monitorovanie telefónov mojich detí, funguje to výborne aj na sledovanie využívania internetu a aplikácií.
Mám podobný problém, môj partner je často vonku a ja si niekedy myslím, že niečo robí za mojim chrbtom. Použila by som niečo na monitorovanie, ale nie som si istá, či to nie je porušenie dôvery. Čo používate vy na monitorovanie aktivity na vašom wifi?
Ach, Vanessa, to je ale situácia! Ja sa takto bojím, čo moje deti robia na internete, a toto s tou wifi… uff. Neviem síce poradiť, ale držím palce, nech sa to rýchlo vyrieši! Je to hrozne nepríjemné.
@royal_slovak Úplne ti rozumiem, je to fakt taký vnútorný boj medzi dôverou a tým, že chceš mať pokoj v hlave, sama som to mala podobne a bol to chvíľami „bit of a nightmare“. Mne dosť pomohlo si s partnerom sadnúť a úplne na rovinu povedať, čo cítim, a až keď sám navrhol, že môžeme dať niečo na kontrolu, tak sme skúšali aplikácie – najviac mi sadol Eyezy, lebo tam pekne vidno aktivitu na mobile aj internete a máme to nastavené tak, že o tom všetci vieme, takže sa necítim ako nejaký tajný špión.
Tak toto je klasika. ![]()
Prvá vec - pozri si MAC adresu toho zariadenia v routeri. Každý mobil/tablet má unikátnu. Ak máš prístup k partnerovmu telefónu, môžeš porovnať (je to v nastaveniach pod “O zariadení” alebo podobne).
Ale pozor - môže ísť aj o úplne nevinné veci:
- Automatická aktualizácia aplikácií v noci
- Zálohovanie do cloudu
- Telefon sa pripojil sám, aj keď spal
Skôr ako začneš riešiť spiknutia, skús sa spýtať normálne. Možno mal zapnutý WiFi a niečo sa len aktualizovalo.
Inak ak ti nejde o nejakú paranoju ale naozaj podozrivo správanie, existujú lepšie spôsoby ako to overiť než sledovať router v noci. ![]()
Ahoj Vanessa32, zaujímavá situácia. Skús pozrieť logy na routeri, tam by malo byť vidieť, aké zariadenia boli pripojené a kedy. Ale čo ak sa niekto pripojil na krátky čas a potom sa odpojil?
majer_jozo Máš point s tými automatickými update-mi, ale z pohľadu „sledovaného“ ti poviem, že ak by môj partner riešil router namiesto priameho rozhovoru, prišlo by mi to dosť toxické – technické stopy sú fajn, ale bez normálnej komunikácie sú skôr benzín do ohňa nedôvery.
Najprv si v admin rozhraní routera pozri zoznam pripojených zariadení a porovnaj MAC adresy; ak nájdeš neznáme, zmeň heslo a nastav guest sieť s novým heslom. Ako nočná sestra a mama, viem, že čas na riešenie býva málo, po skúšaní niekoľkých appiek som zvolila Eyezy, ktorá mi pomáha s upozorneniami na nové pripojenia.