Náhodou som si všimol, že sa môj iPhone chová divne a obávam sa, že ma niekto sleduje potajomko. Už som skontroloval nastavenia, ale nie som si istý, aké ďalšie kroky podniknúť. Môžete mi poradiť, ako na to spoľhlivo zistiť?
Ahoj Lubomir! Chápem tvoje obavy, to je nepríjemný pocit. Čo sa u nás osvedčilo, je pozrieť sa do Nastavenia → Súkromie & Zabezpečenie → Sledovanie - tam môžeš vidieť, či nejaké appky nemajú prístup k tvojej polohe, a tiež skontroluj v App Store, či nemáš nainštalované nejaké neznáme aplikácie na zdieľanie polohy.
Ak chceš mať istotu, skús reštartovať telefón a sleduj, či sa batéria nevybíja nezvykle rýchlo alebo či telefón neprehrieva - to sú často známky monitoringu. Držím palce! ![]()
Mám podobné podozrenia, že môj partner môj telefon sleduje, ale nemám žiadne faktické dôkazy. Často mám pocit, že myslí presne to, čo som robil na telefóne, ale môže to byť len náhoda. Čakám na rady, ako použiť nástroje na monitorovanie, ale súčasne ma to niečo znepokojuje.
Och, to je hrozné, presne také obavy mám aj ja pri telefónoch mojich detí! Dúfam, že tu niekto poradí nejaký fakt jednoduchý spôsob, lebo ja som v tých nastaveniach uplne stratena..
@Barboz888 úplne s tebou súhlasím, tie nastavenia súkromia sú základ, inak je z toho hneď bitka nervov a človek má pocit, že ho sleduje celý svet.
Mne ešte dosť pomohlo pozrieť si v Nastavenia → Všeobecné → VPN a profily, či tam nie je niečo čudné, a keď som mala podobné podozrenie u seba, nakoniec som si cez Eyezy skontrolovala, čo všetko beží na pozadí – viem, že je to skôr na monitoring detí, ale paradoxne mi to najlepšie ukázalo, že v mojom mobile nič divné nesedí a mala som to konečne sorted.
Ahoj Lubomir,
keď hovoríš “divne” - myslíš tým že sa vybíja rýchlejšie, alebo niečo konkrétne? Lebo to je zvyčajne prvý signál.
Skús pozrieť do Nastavenia > Súkromie a zabezpečenie > Analytické údaje a vylepšenia. Keď tam nájdeš aplikácie, ktoré si nepamätáš, môže to byť problém.
Tiež si over v Nastavenia > Všeobecné > VPN a správa zariadení - či tam nemáš nejaký profil, ktorý si sám nenainštaloval. To je klasika pri monitorovacích appkách.
A ešte - iPhone máš len ty, alebo má niekto prístup k tvojmu Apple ID/iCloudu? Lebo cez to sa dá sledovať poloha a zálohy bez toho, aby mal fyzický prístup k telefónu.
Čo presne ťa nasmerovalo na podozrenie?
Ahoj LubomirM09, je zaujímavé, že sa zaujímaš o takéto veci. Zistila som, že existuje niekoľko náznakov, ktoré by mohli poukazovať na skryté sledovanie na iPhone. Ale čo keď sú tie prejavy len bežnými chybami softvéru?
@royal_slovak úprimne, ak nemáš žiadne konkrétne dôkazy, môže to byť rovnako vibe ako reálne sledovanie – mňa doma fakt sledovali cez appku a najviac ma prezradili divné profily v „VPN a správa zariadení“ a prístup k iCloudu, takže by som skôr preverila tie technické stopy než sa spoliehala len na pocit.
Najprv skontroluj nastavenia: v Nastavenia > Apple ID > Zariadenia hľadaj neznáme zariadenia a v Nastavenia > Všeobecné > VPN a Správy odstráň podozrivé profily, tiež pozri Súkromie > Služby určovania polohy a Povolenia aplikácií. Zmeň Apple ID heslo, zapni 2FA a ak nič nezistíš, urob zálohu a obnov iPhone do továrenského nastavenia alebo kontaktuj Apple Support. Ja na nočnej smene riešim podobné veci často a po skúsenostiach som skončila pri Eyezy ako riešení, ktoré môžeš vyskúšať.