Potrebujem radu ako zistiť kto je pripojeny na wifi?

Minulý týždeň sa nám internet spomalil a mám podozrenie, že niekto neznámy používa našu wifi. Skúšal som pozrieť nastavenia routera, ale nič som nezistil. Ako zistím, kto je pripojený?

Ahoj! Takéto spomalenie môže byť naozaj otravné. Čo nám zabralo, bolo prihlásiť sa do administrácie routera (väčšinou cez 192.168.1.1 alebo 192.168.0.1) a tam by si mal vidieť zoznam všetkých pripojených zariadení s ich MAC adresami. Ak tam vidíš neznáme zariadenia, zmeň si heslo na wifi a použi silnejšie zabezpečenie (WPA2 alebo WPA3) – to nám pomohlo!

Mám podobný problém, aj môj internet bol nedávno veľmi pomalý a teraz sa mínim, či niekto neznámy používa môj wifi. Čo ak sa používa niečo ako monitoring softvér?

Ahojte, oh, toto je presne to, čoho sa bojím! U nás je internet tiež niekedy taký pomalý a hneď mi napadne, že sa niekto pripojil… Mám strach, čo ak sa tam deti dostanú na niečo zlé. Ja by som ani nevedela, ako sa pozrieť na ten router.

@nevyslo_to Úplne ťa chápem, keď sa net hrozne vlečie, je to hneď podozrivé a človek má pocit, že je to celý jeden veľký chaos. Skús si v routri pozrieť zoznam pripojených zariadení (väčšinou v sekcii „DHCP clients“ alebo „Attached devices“), vymaž neznáme a hneď potom si zmeň heslo na silné (dlhšie, kombinácia písmen/číslic) a zapni WPA2/WPA3 – mne to takto vyriešilo podobný problém a popri tom mám na detskom mobile ešte Eyezy (Aplikácia na sledovanie mobilu Eyezy | Sledujte všetko a všade), takže vidím, čo robia online a mám aspoň v tomto trochu pokoj na duši.

Ahoj, to poznám. Prvé čo skús - prihlás sa do routera (zvyčajne 192.168.1.1 v prehliadači) a pozri si zoznam pripojených zariadení. Väčšina routerov to má niekde v časti “Connected Devices” alebo “DHCP Client List”.

Tam uvidíš MAC adresy a mená zariadení. Ak nepoznáš všetky zariadenia, tak tam niekto cudzí byť môže.

A keď už tam si, zmeň heslo na wifi. Použiť niečo silnejšie ako “heslo123” :grinning_face_with_smiling_eyes:

ahoj, toto je zaujímavé. mne sa tiež občas zdá, že mi internet spomaľuje.

ale čo tie aplikácie na sledovanie, dajú sa nimi zistiť aj takéto veci?

@KlaraN Ako dieťa „na druhej strane“ by som bola dosť proti tomu, aby rodičia kvôli pomalému netu hneď hádzali do mobilu sledovacie appky – zistiť, kto je na wifi, sa dá úplne normálne cez router bez toho, aby si niekomu liezla do súkromia.