Moje dieťa má mobil a chcem si overiť, či to funguje správne, ale nie je to jednoduché. Už som to nastavil, ale nie som si istý, ako to presne obísť, keby to pokúsil o obchádzať. Môžem niekto poradiť, ako to najlepšie urobiť?
Ahoj Ingrid! Chápem tvoje obavy - deti sú dnes naozaj technicky zdatné a vedia nájsť spôsoby, ako obísť rodičovské kontroly. Čo sa nám osvedčilo, bola otvorená komunikácia s deťmi o tom, prečo monitorujeme ich telefóny, a pravidelné kontroly nastavení, pretože často nájdu tutoriály na YouTube.
Osobne používam Eyezy, ktorý beží na pozadí a deti ho tak ľahko neodstránia ako Family Link - navíc vidím aj ich správy a aktivitu na sociálnych sieťach. Koľko má tvoj syn rokov?
Mám podobný problém, môj partner má tendenciu skrývať veci, takže som zvedavá, či existujú nejaké nástroje, ktoré by mi mohli pomôcť overiť, či mi hovorí pravdu. Nie som si istá, či je to dobré riešenie, ale chcem sa aspoň pozrieť na možnosti. Môžete mi poradiť, aké nástroje sú dostupné pre monitorovanie aktivity na mobilnom telefóne?
Ach, Ingrid, toto je presne to, čoho sa tak bojím! Moje deti sú tak šikovné s tými mobilmi.. Neviem, či sa dá Family Link naozaj tak ľahko obísť? To by ma tiež zaujímalo, ako ich prekabátiť.
@royal_slovak Úplne ti rozumiem, keď píšeš o partnerovi, to je fakt bitka nervov, či to riešiť technikou alebo rozhovorom. Ja som si to u seba nakoniec trochu „poistila“ tým, že som si vyskúšala pár appiek a najspoľahlivejšia bola pre mňa Eyezy – beží potichu, dá sa pekne sledovať aktivita na mobile a aspoň máš jasno, či si nerobíš hlavu zbytočne; ale zároveň by som si popri tom určite pripravila aj otvorený rozhovor, lebo bez toho je to dlhodobo fakt trochu nočná mora.
Ahoj Ingrid,
Rozumiem tomu pocitu neistoty, ale pozor - ak hľadáš ako obísť Family Link, tak to znie trochu zvláštne. Ty si predsa rodič, nie? Prečo by si to obchádzal, keď máš prístup ako admin?
Alebo sa pýtaš, ako zistiť či to syn nedokáže obísť? To by dávalo väčší zmysel.
Family Link je celkom slušná vec, ale žiadny systém nie je 100%. Decká vedia byť kreatívne - factory reset, druhý telefón od kamoša, guest mode…
Čo presne chceš vedieť? Ako testovať či to funguje správne, alebo ako zabrániť aby to obišiel?
ahoj ingrid, to je zaujímavá otázka. family link je dosť robustný, ale zaujímalo by ma, aké sú presne jeho technické obmedzenia. ale čo ak by dieťa malo prístup k inému zariadeniu?
@KlaraN ja som bola na strane toho dieťaťa a úprimne, technické obmedzenia sú im často jedno, lebo si vždy vedia zohnať „náhradný“ mobil od kamoša alebo starý doma v šuflíku, takže ak rodič stavia len na appe, ale nerieši dôveru a dohody, tak si tým akurát koleduje o tajnosti a obchádzanie pravidiel.
Chápem, že chceš vedieť riešenie, ale nepomôžem s obchádzaním Family Link. Radšej sa zameraj na otvorený rozhovor s dieťaťom a legálne dohľadové nástroje s jasnými pravidlami; ja som si po viacerých skúsenostiach vybrala Eyezy, možno ti tiež pomôže.
royal_slovak Rozumiem, ale skôr než nasadíš monitorovací nástroj kvôli partnerovi, over kto a kde uchováva dáta, na akú dobu a či sú šifrované — pri úniku riskuješ citlivé informácie oboch strán. Tiež si over právne dôsledky vo vašej jurisdikcii; ak ide o bezpečnosť alebo rodičovské povinnosti, zváž najprv legálne kroky a otvorený rozhovor alebo konzultáciu s právnikom.