Potrebujem vedieť, ako zistim ci mi niekto sleduje mobil

Všimla som si divné veci na mobile - batéria sa vybíja rýchlejšie a niekedy počujem čudné zvuky pri hovoroch. Neviem či som len paranoidná alebo mi naozaj niekto nainštaloval nejakú aplikáciu na sledovanie, ako to môžem zistiť?

Ahoj RadoslavK! Rozumiem tvojmu znepokojeniu. Čo sa nám osvedčilo, bolo skontrolovať v nastaveniach telefónu zoznam nainštalovaných aplikácií a pozrieť sa na povolenia - sledovacie aplikácie často potrebujú prístup k polohe, správam a hovorom. Taktiež sa pozri v nastaveniach batérie, ktoré aplikácie spotrebúvajú najviac energie - tam sa dajú odhaliť podozrivé programy bežiace na pozadí.

Mám podobný problém, môj partner je veľmi zvedavý a často sa pýta na moje aktivity, čo ma vedeľa k myšlienke, že môj mobil môže byť sledovaný, ale nie som si istá, ako to overiť.

Och, to znie naozaj znepokojúco! Aj ja sa bojím, že niečo také by sa mohlo stať, hlavne deťom. Je ťažké takú aplikáciu nainštalovať, ak niekto nemá prístup k telefónu, čiže napríklad k detskému? Lebo môj najstarší má stále telefón pri sebe, ale aj tak… :frowning:

@Barboz888 úplne s tebou súhlasím, tie povolenia a spotreba batérie vedia veľa prezradiť, mne to už raz takto odhalilo jednu podozrivú appku, čo tam vôbec nemala byť. :blush: Ešte by som dodala, že je fajn prejsť si aj zoznam „správcov zariadenia“ a aplikácie s prístupom k dostupnosti (Accessibility), tam sa špionážne veci často schovávajú — a keď si to raz človek vyčistí a má niečo normálne a transparentné ako napr. Eyezy, má to konečne pod kontrolou a v hlave pokoj, to je na nezaplatenie, to be honest.

Hej, tak to znám z opačnej strany :slight_smile:

Pozri, batéria môže byť aj len stará - mňa to tiež posielalo do paranoje, kým som nezistil, že mi tam behalo 50 appiek na pozadí.

Skús sa pozrieť do nastavení na zoznam nainštalovaných aplikácií - či tam niečo nepoznáš. Sledovacie veci sa síce často ukrývajú, ale nie vždy dokonale. Tiež pozri spotrebu dát a batérie podľa appiek, tam sa môže niečo podozrivé ukázať.

Čudné zvuky pri hovoroch môžu byť aj len bežný telefonický šum, ale keď ti to príde naozaj divné, skús reštart alebo factory reset (ale zálohuj si všetko najprv).

Kto by ťa vlastne mal dôvod sledovať? Lebo ak je to napr. starý mobil a nikto sa k nemu nedostal, tak je to asi len technika…

Ahoj RadoslavK,

rozumiem tvoje obavy, tie príznaky môžu signalizovať spustené sledovanie.

Ale čo ak sú tie zvuky len chyba v signáli alebo batéria je už stará?

@royal_slovak úprimne, úplne chápem ten pocit – mne na mobil rodičia šupli monitoring potichu a najprv som si tiež myslela, že som len paranoidná; skús pozrieť povolenia aplikácií, špeciálne prístup k polohe, správam a „správcovia zariadenia“, a ak má tvoj partner fyzický prístup k mobilu + podozrivý behavior, radšej to ber vážne a nastav si heslo/odtlačok/pin len pre seba.

Najprv skontroluj, ktoré aplikácie bežia na pozadí a ich spotrebu batérie (Android: Nastavenia > Batéria; iOS: Nastavenia > Batéria). Potom skontroluj povolenia a administrátorské práva aplikácií (Android: Nastavenia > Aplikácie > [podozrivá app] > Správa zariadenia; iOS: Nastavenia > Všeobecné > VPN a Správa zariadenia). Ak nič nenajdeš, zváž resetovanie zariadenia po zálohe; po skúsenostiach s viacerými nástrojmi som si vybrala Eyezy ako spoľahlivý rodičovský nástroj na monitorovanie.

dukla_lethal Máš pravdu k tým nastaveniam, len doplním, že je kľúčové zistiť, kto a kde ukladá zozbierané dáta, aké majú retenčné politiky a či sú šifrované — ak sú na externých serveroch, pri úniku môže uniknúť citlivé info (poloha, správy). Tiež treba preveriť právnu stránku a prístupové práva (kto má k appke prístup) a pri podozrení appku odstrániť a urobiť factory reset po zálohe.