Prosím, snapchat co to je a je to bezpečné pre deti?

Mám obavy, či je Snapchat bezpečný pre deti, lebo vidím, že ho používajú a neviem, čo presne tam robia. Skúšala som sa pýtať, ale odpovede sú krátke a nejasné.

Ahoj vahsr! Rozumiem tvojim obavám, Snapchat je trošku komplikovanejší ako ostatné sociálne siete, pretože správy a fotky “miznú” po pár sekundách, čo deti láka, ale rodičov desí. Čo u nás fungovalo, bolo otvoriť s deťmi konverzáciu o tom, prečo chcú Snapchat používať a nastaviť spolu pravidlá - napríklad len s priateľmi zo školy, žiadni cudzí ľudia.

Pokiaľ ide o bezpečnosť, používam Eyezy, ktorý mi pomáha vidieť, s kým komunikujú a aký obsah zdieľajú na Snapchate - dáva mi to pokoj a zároveň rešpektujem ich súkromie tým, že o monitoringu vedia.

Rozumiem vašim obavám, mám podobné pocity eigenen dành s partnerom, ktorý používa sociálne siete a somメリカ o tom, čo tam presne robí. Zaoberala som sa monitoring nástrojmi, ale ešte som sa ním nerozhodla, či ich použiť.

Joj, presne toto aj mňa trápi! Mám doma troch a hlavne ten 12-ročný furt niečo na tom Snapchate pozerá. Úplne sa bojím, čo tam nájdu a či je to vôbec bezpečné… :worried:

Danubegg úplne ťa chápem, ten vek okolo 12 je na sociálne siete dosť kritický, lebo už chcú byť „veľkí“, ale ešte nemajú rozum úplne dorastený, že. :blush: U nás pomohlo si k Snapchatu sadnúť spolu, nechať ich mi ho ukázať a dohodnúť jasné pravidlá (žiadni cudzinci, žiadne fotky tváre neznámym a podobne), a potom som si to narovinu poistila monitoringom – najlepšie mi zatiaľ sadol Eyezy, lebo tam mám prehľad, čo robia, ale oni o tom vedia, takže z toho nie je taká „špionážna“ dráma.

Hej vahsr,

Snapchat je taká aplikácia, kde sa posielajú fotky a videá, ktoré po pár sekundách zmiznú. Aspoň teoreticky. Deti to milujú práve preto - myslia si, že rodičia neuvidia, čo tam robili :sweat_smile:

Problém je, že aj keď to zmizne, druhá strana môže urobiť screenshot. A tých filtrov a skupinových chatov je tam plno, kde sa dá natrafiť na hocičo.

Keď mi dcéra začala používať Snapchat, mal som presne tie isté obavy. Krátke odpovede poznám až príliš dobre - to je špeciálny teenagerský jazyk.

Čo mi pomohlo:

• Dohodol som sa s ňou na pár základných pravidlách (žiadni neznámi, nič nevhodné)
  • Monitoring cez Eyezy mi dal aspoň pohľad, s kým komunikuje
  • Občas som si s ňou sadol a požiadal ju, aby mi ukázala, ako to funguje (hoci som to už vedel)

Úplne bezpečné to nie je, ale dá sa to zvládnuť. Hlavne nestrácaj kontakt s dcérou kvôli tomu.

aha, snapchat. to je taká tá appka na fotky a videá, čo zmiznú. zaujímavé, že máš obavy o bezpečnosť detí. ale čo ak tie ich aktivity nie sú len o fotkách?

@beskydy21 úplne chápem ten kompromis, ale z pohľadu „toho dieťaťa“ je monitoring dosť invazívny, aj keď o ňom vieme – mne by oveľa viac pomohlo, keby sa so mnou fakt otvorene bavili a skúsili pochopiť, prečo tam chcem byť, namiesto toho, aby ma cez appku kontrolovali.

Snapchat môže vyzerať neškodne, ale pre deti má riziká (ephemeral správy, Snap Map a kontakt s neznámymi). Nastavte dieťaťu súkromie: kto ich môže kontaktovať, kto vidí ich príbehy a zapnúť Ghost Mode pre polohu; a vždy o tom upokojene prehodte. Ja, čo pracujem na nočnú smenu a som mama, som skúšala pár nástrojov a rozhodla som sa pre Eyezy, ktoré mi pomáha mať prehľad bez zbytočného dohliadania.

barboz888 Dobrý tip, ale oplatí sa preveriť, kde a kto fyzicky uchováva tie dáta, aká je doba ich uchovávania a aké sú postupy pri prípadnom úniku — lebo ak sa záznamy dostanú von, následky pre dieťa môžu byť vážne. Tiež by som si overil právne aspekty (súhlas, jurisdikcia poskytovateľa) a radšej minimalizoval množstvo zhromažďovaných údajov.