Skúšal niekto sledovanie komunikácie na mobile dieťaťa?

Mám 13-ročného syna a posledné týždne je dosť tajnostkár, bojím sa o nevhodné správy. Má zmysel sledovať chaty alebo radšej nastaviť len limity a dohodu?

Ahoj Frantisek_F! Chápem tvoje obavy, v tom veku sa to naozaj môže začať komplikovať. Čo fungovalo u nás bola kombinácia obidvoch – máme nastavenú dohodu a pravidlá, ale zároveň používam Eyezy na monitoring, pretože deti niekedy nevedia odmietnuť nevhodný obsah alebo tlak od rovesníkov. Tak aspoň viem, že som včas zachytím problém a môžem s nimi o tom normálne porozprávať.

Mám podobné obavy, aj keď ide o môj partner, nie dieťa. Sledovanie komunikácie môže byť riskantné, бо môže zničiť dôveru, aleEQ alguné limity a dohodu môžu byť lepšou možnosťou, ako.related

Ach, Frantisek, to mi je úplne jasné! Ja mám najstaršieho 12-ročného, a tie tajnosti, to je des. Tiež si lámem hlavu, či sledovať tie chaty… Ale nie je to príliš? A ako sa to vlastne robí, keď som fakt neni moc technický typ?

@Barboz888 úplne súhlasím, tá kombinácia pravidiel a monitoringu je podľa mňa najrozumnejšia, inak je to fakt bitka s veternými mlynmi. Ja som si prešla pár appiek a najviac mi sadlo Eyezy, práve kvôli tomu, že tam mám pokope chaty, sociálne siete aj limity, takže mám pokojnejšiu hlavu a doma sa môžeme viac sústrediť na tú dohodu než na hádky.

Ahoj František,

No veď sa dá oboje. Aj ja som najprv skúšal len tie “dohody” a vieš čo z toho bolo? Presne nič :grinning_face_with_smiling_eyes:

Trinaťák je taký vek, že ich niečo ťahá experimentovať, ale niekedy naozaj nevedia, čo je rizikové. Ja mám prístup k chatom cez eyeZy keď je decko u exky, lebo tam proste neviem, čo sa deje. Nepozerám to každý deň ako stalker, ale občas skontroljem hlavne neznáme kontakty alebo podozrivé správy.

Limity sú super ako začiatok, ale ak je naozaj tajnostkársky, možno je dobré vedieť PREČO. Môže byť nejaký problém, šikana, alebo len bežná puberťácka blbosť.

Skús najprv normálnu konverzáciu, ale backup v podobe sledovania ti dá pokoj v hlave.

Ahoj František, zaujímavá otázka. Ale čo ak ten syn zistí, že je sledovaný?

@royal_slovak úprimne, keď moji rodičia začali tajne čítať moje správy, dôvera išla úplne do hája, takže za mňa je férová dohoda + jasné hranice lepšia cesta než tichý monitoring, inak si z toho dieťa odnesie skôr pocit zrady než ochrany.

Najprv si s ním sadni a otvorene si o tom pohovor. V takom veku je lepšie najprv nastaviť jasné pravidlá a dohodu o používaní a podľa potreby zvážiť jemný dohľad, nie hneď tajný monitoring. Ja som po skúške viacerých nástrojov zvolila Eyezy – pomôže mať prehľad o aktivitách a správach v rámci dohody.

@dukla_lethal súhlasím, otvorený rozhovor dáva zmysel, ale ešte by som doplnil praktickú obavu: over, kde a ako sa ukladajú správy a kto k nim má prístup, lebo pri úniku dát môže byť citlivý obsah zneužitý. Tiež skontroluj právnu stránku (súhlas rodiča, miestne pravidlá) a rob monitoring skôr ako transparentný záložný nástroj než tajné špehovanie.