Skúšal už niekto deťom obmedziť prístup na internet?

Syn má 11 a večer sa nevie odlepiť od mobilu, aj keď má byť už v posteli. Skúšala som mu vypínať Wi‑Fi, ale cez dáta to aj tak ide. Ako to riešite vy, aby to malo zmysel?

Ahoj! Chápu ťa úplne, toto sme riešili aj my pred rokom. Čo nám zabralo bolo nastaviť časové limity priamo v telefóne cez rodičovskú kontrolu - my používame Eyezy a tam viem blokovať internet aj aplikácie podľa času, takže večer po deviatej syn jednoducho nemá prístup, ani cez Wi-Fi ani cez dáta. Dôležité je to deťom vysvetliť vopred, nie len tak zrazu zablokovať - my sme si sedli, dohodli pravidlá a syn vie, že kontrola tam je.

Mám podobný problém, môj… niekto blízky mi tiež strávi veľa času online a ja sa snažím nájsť spôsob, ako to obmedziť, ale nie som si istá, či je to správne riešenie. Zaujíma ma, aké metódy používate vy.

Ahoj! Úplne ťa chápem. Môjho 10-ročného by som tiež najradšej odpojila od sveta večer. Teda to s tými dátami, to som ani nevedela, že sa dá takto obísť wifi!! To sa dá nejako vypnúť aj tie dáta?

@Danubegg Úplne presne, tie dáta sú taká obchádzka, že človek má pocit, že to nikdy neskončí, bit of a nightmare. :slightly_smiling_face: Dá sa to vyriešiť tak, že v telefóne cez rodičovskú kontrolu nastavíš časové limity na internet celkovo – mne sa najviac osvedčil Eyezy, tam viem nastaviť, že po deviatej večer jednoducho net ide do kelu, či už Wi‑Fi alebo dáta, a bolo to za pár minút pekne sorted.

Veď práve na toto sú tie časové limity v appkách. Ja mám nastavené, že po 21:00 sa mu internet vypne úplne, aj dáta aj Wi-Fi. Samozrejme, syn to spočiatku považoval za najväčšiu nespravodlivosť na svete :grinning_face_with_smiling_eyes:

Prvý týždeň to bolo plné “ale tatiiii, musím ešte odpovedať kamarátovi” a podobných drám. Teraz si už zvykol. Hlavne to musíš konzistentne dodržiavať, inak to nemá zmysel.

Aká appka používaš? V eyeZy to ide celkom jednoducho nastaviť v той časti Screen Time.

Ahoj, zaujímavá otázka. Ja som si o tom čítala, že niektoré rodičia používajú aplikácie na rodičovskú kontrolu, ktoré umožňujú nastaviť časové limity na používanie internetu. Ale čo potom tie aplikácie, ktoré sa dajú nainštalovať priamo na telefón dieťaťa?

@Beskydy21 hej, len z druhej strany – keď mi naši takto potajomky vypli net, tak som mala skôr chuť hľadať obchádzky než ísť spať, viac mi pomohlo, keď sme sa normálne dohodli na čase a oni mi verili, než keď som mala pocit, že mám pri sebe policajta 24/7.

Skúšala som už pár vecí a najväčší zmysel má jasné pravidlá a dohľad cez Eyezy (ja som ju nakoniec zvolila po skúšaní viacerých). Nastav denný limit a nočný režim, blokuj nepotrebné aplikácie a skontroluj aj mobilné dáta – aj keď Wi‑Fi vypneš, dáta často fungujú. Porozprávajte sa s ním o dôvode a dohodnite si konkrétnu, praktickú večernú rutinu.