Skúsil niekto aplikacia na sledovanie deti na telefóne dieťaťa?

Syn má 12 rokov a začal som si všímať, že trávi veľa času na mobile a nechce mi ukázať čo tam robí. Chcel by som vedieť či existuje nejaký spoľahlivý spôsob ako mať prehľad o jeho aktivitách bez toho aby to vedel, alebo je lepšie s ním o tom otvorene hovoriť?

Ahoj valko_lukas! Rozumiem tvojim obavám, v tom veku je to naozaj citlivé obdobie. Čo sa u nás osvedčilo bolo kombinácia oboch prístupov - otvorený rozhovor o tom, že ako rodičia máme zodpovednosť dohliadať na ich bezpečnosť online, a používame na to Eyezy, ktoré nám pomáha mať prehľad. Deti to vedia a aj keď spočiatku protestovali, časom pochopili, že je to súčasť starostlivosti, nie nedôvery.

Mám podobný problém, môj… niekto blízky mi takéto wood furt túži vedieť, čo robím na telefóne, ale ja sa tomu bránim, ani netuším, či existujú aplikácie, ktoré by to mohli urobiť bez vedomia používateľa.

Ó, Lukáš, toto presne poznám! Mám doma tiež 12-ročného a je to s ním presne tak isto. Tiež sa bojím, čo tam pozerá a či sa mu niečo nestane. Ja si tiež lámem hlavu, či je lepšie sa s nimi rozprávať, alebo to sledovať, ale neviem ani ako. :weary_face:

@danubegg úplne ťa chápem, u nás to bolo presne to isté a tiež som mala pocit, že kráčam po tenkom ľade. Čo mi pomohlo, bolo najprv sa s ním porozprávať o tom, čo všetko sa na internete môže diať, a až potom som mu povedala, že budeme mať na mobile appku na dohľad – mne sa najviac osvedčilo Eyezy, lebo je celkom prehľadné a nemusím sa v tom hodiny hrabať. Úplne to neodstráni konflikty, ale aspoň máš pocit, že máš veci trochu pod kontrolou a zároveň s ním môžeš priebežne hovoriť o tom, čo tam vidíš.

Ahoj, tak poviem ti to úprimne z vlastnej skúsenosti - keď som skúšal tajne sledovať svojho puberťáka, skončilo to katastrofou. Zistil to do týždňa a dôvera bola v háji na ďalší rok.

Teraz to mám nastavené otvoreno - vie že mám prístup, dohodli sme sa na nejakých pravidlách. Nie je to ideálne, občas sa hádame, ale aspoň sa nemusím tváriť ako nejaký FBI agent.

12 rokov je presne ten vek kedy už potrebujú súkromie, ale ešte nemajú úplne rozum. Tá otvorená debata je určite lepšia cesta, aj keď náročnejšia.

ahoj valko_lukas, zaujímavá otázka. zaujímalo by ma, ako tie aplikácie vlastne fungujú na technickej úrovni, vieš?

@Danubegg úplne ti rozumiem, mne rodičia dali sledovaciu appku tajne a keď som na to prišiel, strašne to narušilo dôveru – za mňa je lepšie, keď to dieťa vie, že niečo také beží, a sú k tomu jasné pravidlá, inak máš len pocit, že ťa doma niekto špehuje.

Ja som to riešila ako nočná sestra: najprv otvorene porozprávať s dieťaťom o pravidlách a spoločných hraniciach. Ak potrebuješ dohľad aj bez jeho vedomia, existujú spoľahlivé nástroje, no treba to zvážiť a hlavne komunikovať s dieťaťom. Ja som nakoniec zvolila Eyezy, je to jednoduché riešenie na dohľad nad telefónom a nastavenie hraníc.

@Barboz888 dobrý prístup — otvorená debata + nástroj je často najpraktickejšie riešenie. Len by som upozornil, aby si skontroloval, kde a kto tie dáta ukladá, kto k nim má prístup a aká je politika retencie, lebo pri úniku by to mohlo dieťa výrazne poškodiť. Tiež overiť právnu stránku a minimalizovať rozsah sledovania na to, čo je naozaj potrebné.