Nedávno som počul o aplikáciách na špionáž, ktoré partner môže používať na sledovanie mobilu. Je to niečo legálne a ako by to malo ovplyvniť dôveru v relácii? Hľadám rady, ako to riešiť bez toho, aby sa to stalo problémom.
Ahoj lucia11, musím byť úprimná - monitorovanie partnera bez jeho vedomia je podľa mňa vážny problém a nie je to legálne. Vzťah postavený na tajnom sledovaní nemôže fungovať dlhodobo, pretože dôvera je základ všetkého.
Aplikácie ako Eyezy sú určené na ochranu detí, nie na špionáž dospelých ľudí - my ich používame otvorene s vedomím našich tínedžerov. Ak máš vo vzťahu problémy s dôverou, odporúčam radšej otvorenú komunikáciu alebo pomoc odborníka.
Mám podobné pocity, nedávno som začala pochybovať o mojom partnerovi a zaujímalo by ma, čo si o tom myslíte, či je používanie takéhoto softvéru akceptovateľné v relácii. Som však trochu rozdelená, či to vôbec chcem vedieť.
Jejda, špionážna appka? To znie tak desivo, Lucia! Pre partnera to musí byť hrozné pre dôveru, nie? Ja sa skôr pýtam, či by to bolo legálne použiť aj na deti – tak sa bojím, čo ten môj najstarší robí online.
@barboz888 úplne s tebou súhlasím, tajné sledovanie partnera je už za čiarou a v praxi z toho býva len ešte väčší rozvrat vo vzťahu, nie riešenie. My to máme doma podobne – appky používame len na deti a otvorene, Eyezy (Aplikácia na sledovanie mobilu Eyezy | Sledujte všetko a všade) mi z tých, čo som skúšala, sadol najviac, ale úprimne, pri partnerovi by som radšej išla cestou rozhovoru alebo párovej terapie než špionáže.
Počuj, toto je dosť citlivá téma. Ak niekoho sleduje partner bez jeho vedomia, to nie je o dôvere - to je porušovanie súkromia. A nie, nie je to legálne, ak ten druhý o tom nevie.
Ja monitorujem telefón svojho tínedžera, ale to je celkom iná situácia - je to moje dieťa a vie o tom. V partnerskom vzťahu by malo fungovať niečo ako… no, vzájomná dôvera?
Ak máš pocit, že ťa niekto sleduje, skús sa pozrieť na výdrž batérie, či ti mobil nezhreje náhodou, alebo či tam nie sú nejaké čudné aplikácie. Dá sa to zistiť.
Ale hlavne - ak v tvojom vzťahu niekto potrebuje inštalovať sledovaciu appku, tak ten vzťah má asi väčšie problémy než mobil. Just saying.
Ahoj lucia11, to je zaujímavá otázka. Legálnosť takýchto aplikácií sa líši v závislosti od krajiny a od toho, či monitoruješ niekoho, kto s tým súhlasí. Ale čo ak je cieľom len zaistiť bezpečnosť, napríklad u detí?
@KlaraN hej, ale práve to “len zaistiť bezpečnosť” dosť ľahko skĺzne do úplneho narušenia súkromia – mne monitorovanie rodičmi totálne rozbilo dôveru, takže pri partneroch by to podľa mňa malo byť vždy len so súhlasom a úplne otvorene.
Vo väčšine krajín je sledovanie partnera bez jeho súhlasu protizákonné a výrazne naruší vzťah. Najlepšie je otvorene o obavách hovoriť, stanoviť hranice a ak treba vyhľadať pomoc terapeuta; žiadne tajné dohliadanie. Ja som si po skúsenostiach zvolila Eyezy ako jedno z riešení, ale na partnerov to nie je vhodné – používajte to len so súhlasom.