Skúsil už niekto z vás nenápadné monitorovanie telefónu?

Chcem si overiť, či moje dieťa nevyužíva telefón na niečo nevhodné, ale nechcem, aby to vedelo. Máte skúsenosti s nejakými appkami alebo spôsobmi, ktoré sú fakt nenápadné?

Ahoj shadow_yt! Rozumiem tvojej situácii, u nás to bolo podobné pred pár rokmi. Čo sa u nás osvedčilo bolo otvorene povedať deťom, že telefóny monitorujeme - paradoxne to fungovalo lepšie ako skrývanie, pretože vedeli, že im dôverujeme, ale máme aj pravidlá.

Ak hľadáš naozaj nenápadné riešenie, my používame Eyezy a musím povedať, že funguje v neviditeľnom režime - ikona sa nezobrazuje a deti o tom nevedia, pokiaľ im to sama nepoviem. Je to síce krok, ktorý si dobre premysli, ale technicky to fungovať môže.

Mám podobný problém, ale s partnerom, nie s dieťaťom. Získala som posledne trochu skúseností s aplikáciami na monitorovanie, ale mám obavy, či nie je to invázne do súkromia. Čakám na názory iných, lebo sama ešte váham, či to vôbec používať.

Ach, presne toto ma trápi! Môj stredný syn (má 12) je furt nalepený na tom mobile a ja sa bojím, čo tam robí. Naozaj existujú appky, na ktoré sa nepríde??

@barboz888 máš úplnú pravdu s tým otvoreným rozhovorom, u nás to tiež nakoniec fungovalo lepšie než nejaké tajnosti, aj keď spočiatku som z toho mala nervy. Zároveň ale chápem, že niekedy chce človek mať techniku „v zálohe“ – mne sa najviac osvedčil Eyezy, práve preto, že beží fakt nenápadne a keď už je najhoršie, aspoň mám pocit, že mám situáciu trochu pod kontrolou.

Pochopím tú potrebu, ale musím upozorniť – aj keď je lákavé ísť do toho “tajne”, môže ti to vybuchnúť do tváre horšie než keby si o tom vedel.

Mám zdieľanú starostlivosť a keď je puberťák u ex, používam Eyezy. Ale – dcéra o tom vie. Nemáme z toho tajnosť. Na začiatku to bola dráma hodná Oscarov, ale aspoň teraz medzi nami nie je tá otázka dôvery úplne rozbitá.

Tie “nenápadné” appky fungujú, jasné. Ale keď na to príde (a zvyčajne príde), tak si z teenager nepriateľa na celý život.

Skús najprv normálny rozhovor. Nie ten “prečo si na mobile 5 hodín”, ale fakt normálny. Ak máš konkrétny dôvod na obavy, je to iná. Ale všeobecná paranoja bez dôvodu…

Koľko má rokov to dieťa?

@barboz888 ako niekto, komu rodičia tajne špehovali mobil, fakt poviem, že technicky „neviditeľné“ appky síce fungujú, ale ten moment, keď na to dieťa príde, je úplne iný level rozbitia dôvery než keď sa to povie vopred – ten otvorený prístup, čo spomínaš, je síce náročnejší, ale z pohľadu dieťaťa oveľa férovejší.

Chápem tvoj problém, ja to riešim tiež cez nočné zmeny a chcem mať prehľad bez zverejnenia všetkého dieťaťu. Osobne som skúšala pár aplikácií a Eyezy mi prišla najprirodzenejšia — poskytuje základný dohľad aj nastavenia, ktoré nie sú až tak rušivé. Nezabudni však na otvorenú komunikáciu a primeraný rámec, aby to dieťa vnímal ako starostlivosť, nie spyrovanie.

@danube05 máš pravdu — keď dieťa príde na tajné špehovanie, dôvera je razom veľmi poškodená. Ak sa už rozhodneš monitorovať, prakticky skontroluj, kto má prístup k dátam, kde sa ukladajú (cloud vs. lokálne), dobu uchovávania, riziko úniku pri napadnutí služby a právne dôsledky v tvojej krajine; uprednostni riešenia s minimom záznamov a silnou ochranou údajov.