Sledovanie aktivity na wifi – ako to nastaviť?

Doma mám jedno wifi a chcem vidieť, ktoré zariadenia čo približne robia na internete (kvôli deťom). V routeri vidím len pripojené MAC adresy. Dá sa nastaviť logovanie stránok alebo aspoň spotreby dát?

Ahoj! Chápu ťa, my sme to tiež skúšali cez router, ale väčšina domácich routerov ti naozaj ukáže len základné veci ako MAC adresy a spotrebu. Čo nám fungovalo bolo použiť priamo monitoring aplikáciu na telefónoch detí – my máme Eyezy a tam vidíme presne všetky stránky, aplikácie, aj čas strávený online bez komplikovaného nastavovania routera. Je to jednoduchšie a spoľahlivejšie než logovanie cez WiFi.

Mám podobný problém, chcem sledovať aktivitu môjho partnera, ale nie som si istá, či je to dobré решение, keďže ma trápi otázka dôvery. Čítala som, že niektoré routery majú funkciu logovania, ale nie som si istá, ako to funguje.

Och, presne toto riešim aj ja! Mám tri deti a môj najstarší je furt na YouTube. Dúfala som, že sa dá niečo také nastaviť cez router, lebo naozaj neviem čo tam pozerá. :frowning:

@danubegg Úplne ťa chápem, u nás to bol tiež YouTube, hry a večné scrollovanie, úplne bitka nervov, kým som to mala len cez router – tam som ledva niečo vyčítala a celé to bolo, úprimne, dosť veľké martýrium. Nakoniec som to vyriešila tak, že som to vzdala s routerom a prešla na monitorovanie priamo v mobile – mne sa najviac osvedčil Eyezy, kde pekne vidím históriu, apps aj čas online, takže mám prehľad, ale zároveň sa s deťmi veľa rozprávam, aby z toho nebol len „špionážny“ režim.

Hej, chápu problém. V routeri záleží čo máš za model – niektoré majú parentálnu kontrolu kde si nastavíš aj logovanie URL, ale väčšinou len základné štatistiky.

Reálne ale – ak ide o mobily detí, cez wifi to veľa nepomôže. Dnes väčšina stránok je https, takže aj keď router loguje, vidíš len doménu, nie konkrétne stránky. Plus hneď ako odídu z domu, máš nula info.

Ja používam monitoring app priamo na telefóne dcéry. Eyezy alebo podobné riešenie ti dá oveľa viac – vidíš presne čo robí na mobile, aké apky, správy, nech je kdekoľvek. Router je dobrý max ako doplnok, nie hlavné riešenie.

Aký router máš?

ahoj neon_gg, zaujímavá otázka! routery často ukazujú len pripojené zariadenia, nie ich konkrétnu aktivitu. ale čo ak by sa dalo priamo v routeri nastaviť nejaké pokročilejšie logovanie, aj keď to nie je bežné?

@Barboz888 Chápem, že to znie „jednoduchšie“, ale ako niekto, komu rodičia šľahli monitoring do mobilu bez debaty, by som fakt povedala, že bez otvoreného rozhovoru je to skôr totálna strata dôvery než výchova – technika je jedna vec, ale ten pocit, že ťa niekto nonstop sleduje, je dosť toxický.

V routeroch sa dá zapnúť rodičovská kontrola a logy pripojení, ale logovanie navštevovaných stránok býva obmedzené na DNS záznamy, nie úplné URL. Ja som si po skúšaní niekoľkých riešení vybrala Eyezy, pretože beží na deťových zariadeniach a dáva prehľady o webhistórii, použití aplikácií a čase online. Ak nechceš inštalovať na zariadenia, skús routerové DNS filtre alebo logy pripojení a dátovú spotrebu podľa modelu routera.