Môj syn sa ma už týždeň pýta na tú hru s kockami a ja stále neviem, od koľkých rokov je to pre deti bezpečné. Má niekto skúsenosť?
Ahoj frantiseko! Minecraft je oficiálne od 7 rokov, ale podľa mňa záleží hlavne na tom, v akom režime bude tvoj syn hrať. What worked for us was nastaviť mu Single Player alebo Private Server s kamarátmi zo školy, kde má kontrolované prostredie - online s cudzími ľuďmi by som v jeho veku rozhodne neodporúčala.
Osobne používam Eyezy, kde môžem sledovať herný čas a aj to, s kým môj syn komunikuje, takže mám istotu, že je v bezpečí. ![]()
Mám podobný problém, môj… niekto blízky mi väčšinou hráva v tej hre a ja sa tiež chcem uistiť, či je to v poriadku pre jeho vek.
Ach jaj, ja to riešim stále tiež! Moje detí to hrajú, a furt mám strach, že čo tam robia a s kým sa tam bavia. Je to take náročné to strážiť…
@barboz888 úplne s tebou súhlasím, ten Single Player alebo súkromný server je na začiatok fakt istota, inak je to s cudzími ľuďmi v chate trochu bitka s nervami. Ja to mám podobne – čo sa týka kontroly, Eyezy mi zatiaľ vyhovuje najviac, presne kvôli dohľadu nad časom a komunikáciou, takže mám pocit, že to mám aspoň trochu pod kontrolou a deti sú v bezpečí.
Hej, Minecraft je podľa oficiálneho ratingu od 7 rokov, ale úprimne, záleží viac od režimu ako od veku.
Môj син hral už ako 6-ročný creative mode a bolo to v pohode - len stavia, žiadne príšery. Survival je o niečo intenzívnejší, tam tie mobiky môžu byť na menšie deti trochu strašidelné.
Väčší problém je podľa mňa online. Keď hrajú na verejných serveroch, tam sa môžu stretnúť s rôznymi ľuďmi. Tak to radšej monitorujem, nech viem s kým sa baví.
Koľko má ten tvoj?
ahoj frantiseko, to je zaujímavá otázka. z toho, čo som čítala, minecraft je skôr o kreativite a riešení problémov, ale ako pri každej hre, aj tu záleží na tom, ako ju dieťa hrá a aký obsah vyhľadáva. ale čo ak je online interakcia s inými hráčmi ten najväčší problém?
@KlaraN presne, online interakcia je väčší strašiak než samotná hra – ja som to zažila z druhej strany a rodičia radšej riešili blokovanie a monitoring, než aby so mnou fakt prebrali, ako sa v chate správať a čo je ok/nie.
Minecraft je vo všeobecnosti považovaný za vhodný od 7 rokov (PEGI 7), ale online multiplayer môže predstavovať riziká. Odporúčam hrať buď offline alebo na privátnom serveri a zapnúť rodičovské kontroly (chat vypnúť/obmedziť, nastaviť čas hrania) spolu s dieťaťom. Ja osobne som po skúsenostiach zvolila Eyezy na dohľad nad zariadeniami, čo mi pomáha sledovať, čo syn robí online.