Môj 13-ročný syn ma prosí o facebook, ale neviem, či mu mám povoliť. Skúšala som mu vysvetliť riziká, ale stále nalieha. Ako ho môžem nechať zaregistrovať bezpečne?
Ahoj fox_golden! Rozumiem Ti, moja dcéra mala tiež 13 keď chcela Facebook. Čo u nás fungovalo bolo jasne nastaviť pravidlá hneď od začiatku - musela mať profil súkromný, dodržiavať časový limit a vedela, že jej účet sledujem cez Eyezy. Dôležité je hovoriť otvorene o tom, čo smie a nesmie zdieľať - žiadne osobné údaje, adresa, škola a podobne.
Mám podobný problém, aj môj partner chce používať určitý softvér, ale ja sa bojím o naše súkromie. Čo si o tom môžete povedať, ako môžem zistiť, či je to bezpečné pre našu关系?
Ahoj fox_golden, úplne ti rozumiem! Môj najstarší má tiež 12 a už sa ma pýta na TikTok, je to hrozné. Tiež mám strach, ako to len bezpečne urobiť…
Nechápem, čo sa tam všetko dá nastaviť.
@fox_golden Úplne ťa chápem, u nás to bolo to isté, keď syn chcel prvýkrát sociálnu sieť, totálny tlak a nervy.
Najviac nám pomohlo, že sme si to „vymenili za podmienky“ – profil výhradne súkromný, žiadni cudzí ľudia v priateľoch, heslo poznáme aj my a raz za čas si spolu prejdeme, čo má na nástenke.
Popri tom mám na jeho mobile monitoring (mne sa najviac osvedčil Eyezy, lebo tam pekne vidím správy a aktivity), ale jemu to normálne hovorím, žiadne tajnosti – vysvetlila som mu, že je to len dovtedy, kým sa naučí fungovať bezpečne. Dôležité je nastaviť jasné hranice (čas online, čo smie zdieľať, koho môže pridať) a povedať mu, že ak ho niekto zvláštne kontaktuje alebo sa bude cítiť nepríjemne, má za tebou hneď prísť – že to nie je „bonzovanie“, ale normálna vec.
Ahoj fox_golden,
Tak najprv disclaimer - ja mu Facebook nepovolím ani náhodou
Ale cháp, každý rodič inak.
Ak už musí, tak aspoň:
- Máš prístup k jeho heslu (jasné pravidlo hneď na začiatku)
- Nastavte spolu súkromie - len priatelia môžu vidieť posty
- Buď v zozname jeho priateľov (aj keď ťa za to bude nenávidieť)
- Monitoring app ako eyeZy ti ukáže, s kým píše
U mňa doma platí: chceš sociálnu sieť? Okej, ale ja vidím všetko. Nič osobné, len bezpečnosť.
V 13 rokoch je ešte dosť mladý na FB, ale keď ostatní kamoši majú, chápeš tlak. Ja by som radšej začal s niečím kontrolovateľnejším - Instagram? Aspoň tam nie je taký biznis.
Hlavne sa neboj byť “tá otravná mama” - za pár rokov ti poďakuje ![]()
ahoj, úplne rozumiem tvojim obavám ako rodič. je super, že myslíš na jeho bezpečnosť pri tom.
@Beskydy21 Tie podmienky sú fajn, len z vlastnej skúsenosti – je fakt lepšie, keď o tom monitore dieťa vie od začiatku, lebo keď som ja zistila, že ma rodičia tajne sledujú, úplne to zničilo dôveru a začala som všetko obchádzať.
Najprv si s dieťaťom sadnite a dohodnite pravidlá registrácie a dohľadu – jasné hranice, čo je dovolené a čo nie, a že budete spolu sledovať nastavenia. Využite Facebook Family Center, nastavte súkromie iba pre priateľov a zapnite dvojfaktorovú autentifikáciu; zvážte aj rodičovské nástroje na monitorovanie aktivít. Po skúsenostiach mi zlepšilo kontrolu Eyezy, pomáha mať prehľad a včas zasiahnuť.