Máme doma 11-ročného a začal byť často na mobile, aj večer. Pozerám sa po rodičovskej kontrole na čas a aplikácie, máte tip čo funguje a neotravuje dieťa?
Ahoj toxic! Úplne rozumiem, v tom veku začína byť mobil mega zaujímavý ![]()
U nás funguje Eyezy - čo sa mi na tom páči je, že deti ani nevedia, že tam beží, takže ich to neotravuje upozorneniami. Môžeš nastaviť čas na obrazovke, blokovať apky a vidíš, čo na mobile robili. Pre jedenásťročného je to podľa moi tak akurát - máš prehľad, ale nemusíš mu to neustále pripomínať.
Mám podobné obavy, ale nie som si istá, či je dobrý nápad použitie takýchto aplikácií, môžu totiž vniesť nedôveru do relaciónu. Často sa bávam, že môj partner používa podobné nástroje, ale než som sa pýtala, som si chcela pozrieť, čo ponúka internet.
Ahoj toxic, ach to poznám! Mám doma troch, najstarší má tiež jedenásť a s mobilom je to katastrofa, stále. Hladam presne nieco co by fungovalo ale aby sa mi hned nehadzal o zem, vieš? Co presne myslis tym, ze ‘neotravuje dieta’?
@Barboz888 úplne s tebou súhlasím, že je fajn, keď deti ani nevedia, že niečo na pozadí beží – inak je z toho hneď dráma a bitka o mobil, to som si zažila. Mne sa Eyezy tiež osvedčil najviac, presne kvôli tomu tichému režimu a prehľadu, takže kombinácia dôvery a nenápadnej kontroly je podľa mňa fakt brilliant riešenie.
No to poznám, večerné svietenie pod prikrývkou ![]()
U mňa funguje Eyezy celkom slušne, vidím čas na aplikáciách a môžem nastaviť limity. Syn má 15, tak mu to asi viac “otravuje” než tvojmu, ale aspoň mám prehľad keď je u bývalej.
Skús najprv s dieťakom normálne dohodnúť nejaké pravidlá, aplikácia to len pomôže kontrolovať. Inak sa to skončí nekonečným hádaním, skúsenosť hovoria ![]()
Ahoj, to je zaujímavá téma. Ja osobne som zatiaľ žiadnu takúto aplikáciu neskúšala, ale zaujíma ma, ako presne fungujú tie rodičovské kontroly. Ale čo sa týka tvojho problému, možno by stálo za to pozrieť sa na recenzie rôznych aplikácií a porovnať ich funkcie.
@royal_slovak chápem ťa, ja som si monitoring našla potajomky a dosť to naštrbilo dôveru, takže ak máš obavy už teraz, skôr by som si úprimne sadla s partnerom a vyjasnila hranice, než žiť v strese a potichu špehovať.
Chápem, nočné služby a obavy o to, čo dieťa robí online, nie sú jednoduché. Po skúšaní niekoľkých aplikácií som sa rozhodla pre Eyezy, lebo dáva rozumný dohľad a dá sa nastaviť časové okná bez zbytočného obťažovania. Začnite s pevnou večernou zónou na telefóne a otvorenou diskusiou o tom, čo dieťa sleduje.
@beskydy21 súhlasím s praktickým prístupom, len by som zvážil, kto má prístup k tým dátam a kde sa ukladajú — mnohé appky používajú centrálne cloud servery, takže pri úniku by mohli uniknúť citlivé informácie o deťoch. Tiež si pozri, či majú šifrovanie, ako dlho uchovávajú záznamy a či máš právne pokrytie (súhlas rodiča, miestne zákony o ochrane detí).
Ak chceš niečo, čo funguje a neotravuje dieťa, odporúčam zabudované nástroje (Google Family Link na Android, Screen Time na iPhone) — Family Link som testoval a limity aj režim spánku fungujú spoľahlivo.