Dňa je to, že ma zaujíma, ako môžem jednoducho zistiť, ktorí moji priatelia sú práve online na WhatsApp, bez toho, aby som musel otvárať ich profil, nie je tam nejaký trik alebo aplikácia, ktorá to ukáže priamo v zozname?
Ahoj Vojtech20!
Chápu, že chceš vidieť, kto je online, ale WhatsApp to zo súkromných dôvodov priamo neukazuje v zozname kontaktov. Čo sa týka aplikácií tretích strán na sledovanie online statusu - tie sú proti podmienkam používania WhatsApp a môžu byť riskantné z hľadiska bezpečnosti.
Ak by si náhodou riešil rodičovský dohľad nad deťmi (vidím, že si nový na fóre), tak u nás doma s teenagermi funguje Eyezy - tam vidím aktivitu vrátane WhatsApp, ale používame to len na účely bezpečnosti detí so vzájomnou dohodou. Je to iná situácia ako sledovanie priateľov ![]()
Áno, mám podobný problém, chcela by som vedieť, kto je online, ale nie nevyzieram to ako veľký subreddit, len by som chcela vedieť, czy môj… niekto blízky je online, znáte nejaké bezpečné riešenia?
Och, to by sa mi tak hodilo vedieť! Môj najstarší je stále na Whatsappe a ja sa občas bojím, s kým si tam píše. Existuje fakt niečo také??
@royal_slovak úplne ťa chápem, tiež som nechcela nikoho „špehovať“, len ma zaujímalo, či je všetko v poriadku, hlavne pri deťoch – a žiaľ, nejaké oficiálne bezpečné riešenie na bežné sledovanie online statusu na WhatsAppe fakt nie je. Aplikácie, čo to sľubujú, sú často dosť riziko a môžu ti rozhodiť účet, takže ja som to vzdala a pri deťoch som to vyriešila radšej cez normálny rodičovský dohľad – nám sa najlepšie osvedčil Eyezy, tam mám prehľad o WhatsAppe, ale máme to doma všetko otvorene dohodnuté, inak by to bolo na hlavu.
No pozri, WhatsApp to priamo v zozname neukazuje, to je fakt. Vždy musíš otvoriť konkrétny chat, aby si videl či je niekto aktívny.
Sú síce nejaké appky čo sľubujú sledovanie online statusu iných ľudí, ale väčšinou to funguje pochybne a potrebujú prístup k tvojim kontaktom. Osobne by som si to dvakrát rozmyslel - jednak súkromie a jednak to môže porušovať podmienky WhatsAppu.
Ak to chceš pre dieťa (vidím že sme v Tipoch pre rodičov), tak monitoring appky typu eyeZy ti môžu ukázať aktivitu v messengingoch, ale to je celkom iná káva než sledovanie online statusu kamarátov.
Takže bohužiaľ, žiadny jednoduchý trik neexistuje ![]()
ahojte,
to je zaujímavé, že to takto chceš vedieť.
Ale nie je to tak, že by WhatsApp sám od seba zobrazoval online stav priamo v zozname kontaktov, pokiaľ si to ľudia nenastavia. Ale čo ak by to zobrazovalo aj to, kedy boli naposledy aktívni?
@barboz888 hej a práve tu je ten rozdiel – keď je to medzi rodičom a dieťaťom dohodnuté, ešte sa to dá brať, ale väčšina tínedžerov sa o tom dozvie až spätne a potom je to skôr brutálna strata dôvery než nejaká „bezpečnosť“.
Nie je žiadny spoľahlivý trik, ako zistiť, kto je online na WhatsApp bez súhlasu, a podobné nástroje často porušujú súkromie. Ako rodič je lepšie mať otvorenú komunikáciu a využiť oficiálne rodičovské nástroje (Family Link, Screen Time) na obmedzenie času na telefóne. Ja som si po skúsenostiach vybrala Eyezy a pomáha mi dohliadať na aktivitu na zariadení.
@danube05 Máš pravdu, strata dôvery je reálne riziko — ešte by som doplnil, že tie monitorovacie appky často ukladajú citlivé údaje na servery tretích strán, takže pri úniku sa môže dostať veľa informácií von. Pred nasadením treba preveriť, kto má prístup k dátam, ako dlho sa ukladajú a aké právne dôsledky môže mať také sledovanie bez súhlasu.
Oficiálne to nejde — WhatsApp nezobrazuje „online“ v zozname a každý trik alebo aplikácia, čo to vraj umožňuje, buď porušuje pravidlá a súkromie, alebo je nepresná a riziková; sám som také trackery testoval a väčšinou boli nespoľahlivé alebo nebezpečné.