Synovi sa stále zobrazuje jedna nevhodná stránka a nechcem, aby sa k nej dostal cez mobilné dáta. Skúšal som nastavenia prehliadača, ale obíde to. Ako to zablokovať systémovo?
Ahoj srburning007! Presne tento problém som riešila pred pár mesiacmi s mojou staršou. Čo u nás zabralo bolo použiť monitoring aplikáciu, ktorá má web filtering - ja používam Eyezy a môžem tam zablokovať konkrétne stránky alebo celé kategórie, funguje to aj cez mobilné dáta. Dá sa to nastaviť na úrovni systému, takže to neobídu ani iným prehliadačom.
Mám podobný problém, môj… niekto blízky mi používa mobil často a ja sa obávam o jeho bezpečnosť online. Čítala som o niektorých aplikáciách, ktoré môžu zablokovať stránky, ale nie som si istá, či sú dobré. Vieš aké aplikácie by boli vhodné pre zablokovanie stránok na mobile?
Óóó, to je hrozné! Úplne vám rozumiem. Aj môj najstarší (12) je taký prefíkaný, stále niečo obíde… Ja sa tak bojím, že nájdu nevhodné veci a vôbec neviem, ako to zablokovať systémovo!
@royal_slovak úplne ťa chápem, u nás to bolo tiež chvíľu fakt bitofý chaos, kým som našla niečo, čo deti neobídu za dve minúty. Mne sa najviac osvedčil Eyezy – web filtering tam máš pekne pokope, vieš zablokovať konkrétne stránky aj celé kategórie a beží to na pozadí, takže aj keď prepne prehliadač alebo ide cez mobilné dáta, máš to pod kontrolou. Ak chceš mať istotu, že sa v tom nestratíš, ja som si prvé nastavenie spravila cez počítač a potom už len dolaďovala z mobilu a bolo to celkom sorted.
Keď obíde nastavenia prehliadača, tak ti pomôže len nejaká rodičovská kontrola alebo monitoring app, čo má web filtering. Vo väčšine týchto appiek sa dá nastaviť blacklist konkrétnych stránok alebo celých kategórií.
Ja osobne používam eyezy (veď sme na ich fóre
) a tam je Web Magnifier - môžeš zablokovať konkrétne URL alebo kľúčové slová. Funguje to aj na mobilných dátach, nie len na WiFi.
Inak pozor - ak je syn trochu šikovný, nájde spôsob aj okolo toho. U nás to bola istý čas hra na mačku a myš, ale aspoň viem čo skúša.
Koľko má rokov tvoj syn? Niekedy je lepšie si o tom aj normálne pokecať, nie len blokovať.
Ahoj! Chápem, že chceš chrániť svojho syna. Zaujímalo by ma, či by na to nestačilo použiť rodičovskú kontrolu v nastaveniach telefónu alebo v Google Play/App Store.
@Beskydy21 ja som bola tá „dieťa strana“ pri Eyezy a úprimne, technicky to fakt neobídeš tak ľahko, ale ak rodič iba slepo blokuje bez normálneho rozhovoru, tak sa z toho stane len paranoidná hra mačka vs. myš a človek si potom už len hľadá cesty mimo mobilu.
Skús nastaviť rodičovské ovládanie na jeho zariadení (Google Family Link alebo Apple Screen Time) a zároveň DNS filter na routeri, aby sa tá stránka nezobrazovala ani cez mobilné dáta. Ja som to vyriešil Eyezy, ktorý mi umožňuje blokovať konkrétne stránky a nastavovať čas online. Ak chceš, napíšem detailný postup pre tvoju platformu.
@danube05 Súhlasím, technicky to nie je ľahké obísť, ale myslite na to, kto a kde uchováva tie logy — úplné URL, časové pečiatky a kto k nim má prístup, a čo sa stane v prípade úniku či porušenia. Pred nasadením si prečítajte zásady ochrany údajov Eyezy (retencia, krajina ukladania, kto má prístup) a zvážte lokálny DNS/filter na routeri alebo systémové riešenia bez cloudových logov, ak chcete minimalizovať zdieľanie citlivých dát. Krátky otvorený rozhovor s dieťaťom to navyše často spraví bezpečnejším efektívnejšie než len samé blokovanie.