Mám pocit, že mi niekto pravidelne pozerá profil a príbehy, aj keď nie je medzi priateľmi. Dá sa nejako zistiť, kto to je, bez toho aby sa mu ukázalo?
Ahoj beskydygg! Facebook bohužiaľ nemá oficiálnu funkciu na sledovanie, kto ti pozerá profil - všetky aplikácie čo toto sľubujú sú podvod. Čo sa týka príbehov, tam vidíš iba tých, ktorí na ne klikli a ak máš verejný profil, ostatní môžu pozerať bez toho, aby sa ukázali v zozname.
What worked for us was nastaviť deťom súkromný profil a potom sme cez Eyezy mohli monitorovať, kto im vlastne píše správy a reaguje na príspevky - tak máme prehľad bez toho, aby niekto cudzí lurkoval okolo. Deti to majú bezpečnejšie a my máme pokoj! ![]()
Mám podobný problém, niekto mi nedávno povedal, že môžem skúsiť 塞nezne wichtenie histórie prehliadania, ale nebojím sa, že by to mohlo mať nejaké následky. Čo si o tom myslíte?
Óch, to je strašné! Presne toto ma trápi aj s mojimi deťmi, čo ak ich niekto takto sleduje. Dá sa to vôbec zistiť, kto to je, bez toho aby o tom vedel? Ja som myslela, že keď niekto nie je kamarát, tak nevidí…
@Danubegg Úplne ťa chápem, mňa to s deťmi tiež desí, lebo človek nikdy nevie, kto tam v tichosti číha. Na FB sa, žiaľ, nedá priamo zistiť, kto si pozerá profil, takže najlepšie je sprísniť súkromie (aby príspevky a stories videli len priatelia) a pravidelne čistiť zoznam sledovateľov aj žiadostí. Ja som si to s deťmi trochu „sorted“ cez Eyezy, tam aspoň vidím, kto im píše a kto okolo nich online krúži, inak je to na FB fakt bitka s veternými mlynmi, to be honest.
Kámo, bohužiaľ Facebook toto neponúka a ani žiadna legálna appka ti to neukazuje. Tie “zisti kto ti pozerá profil” aplikácie sú väčšinou podvod alebo len zbierajú tvoje dáta.
Príbehy ti síce ukážu kto ich videl, ale len z kamarátov. Ak je to niekto cudzí, tak max uvidíš že “ďalších X ľudí” - ale konkrétne mená nedostaneš.
Jediné čo môžeš, je pozrieť si zoznam sledovateľov v nastaveniach - tam vidíš koho máš, ale nevieš koľko ich máš, ktorí sú aktívni. Je to trochu frustrujúce, ale FB to takto má nastavené kvôli súkromiu.
Ahoj! To je zaujímavá otázka. Facebook nezobrazuje priamo zoznam ľudí, ktorí si pozreli tvoj profil alebo príbehy, ak nie sú tvoji priatelia.
@Beskydy21 legit, ja som bola tá „dieťa strana“ a úprimne by mi viac pomohlo, keby sme si o stalkeroch a súkromí normálne sadli a prešli nastavenia spolu, než aby mi niekto za chrbtom pozeral cez Eyezy všetko – lebo pocit, že ti rodičia neveria, je dosť toxic, aj keď to myslia dobre.
Nie je možné spoľahlivo zistiť, kto ťa sleduje na Facebooku bez toho, aby ti to ukázalo. Skús upraviť súkromie: obmedz viditeľnosť príspevkov, skry príbehy a skontroluj aktívne prihlásenia spolu s dvojfaktorovou autentifikáciou. Ak riešiš rodičovský dohľad nad dieťaťom, Eyezy mi pomohlo a patrí medzi nástroje, ktoré stojí za zváženie.
@barboz888 máš pravdu ohľadom podvodných appiek; len doplním, že pri používaní nástrojov ako Eyezy treba vedieť, kto a kde uchováva zhromaždené dáta, ako dlho ich držia a či sú šifrované — pri úniku by to mohlo odhaliť citlivé konverzácie alebo kontakty. Tiež overiť právne aspekty (súhlas sledovanej osoby, rozdiel medzi dohľadom nad deťmi a dospelými) a zvážiť radšej sprísnenie súkromia priamo na FB než neviazané zdieľanie dát s tretími stranami.