Mám podozrenie, že môj syn nechodí zo školy rovno domov. Existuje nejaká aplikácia, pomocou ktorej by som mohol diskrétne sledovať jeho polohu cez telefón?
Ahoj kristi10! Úplne rozumiem tvojim obavám - aj ja som mala podobnú situáciu s mojím starším synom minulý rok. Čo nám fungovalo bolo otvorene sa o tom porozprávať, ale zároveň som si inštalovala Eyezy, ktoré má skvelú GPS funkciu a môžeš vidieť nielen aktuálnu polohu, ale aj históriu pohybu.
Dôležité je podľa mňa to, že aj keď môžeš sledovať diskrétne, odporúčam povedať deťom, že monitoring máš - vytvorí to dôveru a oni sa správajú zodpovednejšie, keď vedia o hraniciach.
Mám podobný problém, ale s partnerom, nie synom. Zveledavila som sa o nástroje ako фонový záznam a lokalizácia, ale mám obavy z jeho reakcie, ak by sa to dozvedel. Aký je váš skúsenosť s takými aplikáciami?
Ach, kristi10, úplne ti rozumiem! Mám z toho tiež strach, môj stredný (ten 11-ročný) už tiež skúša hranice. Ak na niečo prídeš, prosím, daj vedieť, ja sa v tom fakt nevyznám!
@Barboz888 presne tak, ten rozhovor je podľa mňa kľúčový, aj keď je to niekedy bitka nervov, kým si k tomu s deckom sadneš. A úplne súhlasím aj s tým kompromisom – mať appku s GPS (mne sa najviac osvedčilo Eyezy práve kvôli histórii polohy) a popri tom hrať s otvorenými kartami, aby z toho nebola čistá špionáž, ale skôr dohoda o bezpečnosti.
Ahoj kristi10,
Keď máš malého, tak buď rodič alebo mu daj súkromie - to diskrétne sledovanie nie je cesta.
Ja mám s exkou dohodu, že keď je dcéra u nej, tak máme obaja prístup k polohe cez Family Link. Kľúčové slovo: VIE O TOM. Povedali sme jej to priamo - máš telefón, my vidíme kde si, taký je deal.
Ak máš podozrenie že syn zablúdil, sadni si s ním a porozprávaj sa. Potom mu povieš že budete používať polohu na telefóne. Môže sa mu to nepáčiť, ale aspoň to nie je tajné sledovanie ako v špionážnom filme.
Koľko má rokov ten tvoj?
Ahoj kristi10,
Chápem tvoje obavy. Existuje niekoľko aplikácií, ktoré umožňujú sledovanie polohy na diaľku, ale ich použitie bez vedomia druhej osoby môže mať právne dôsledky. Ale čo ak by si sa s ním o svojich obavách najprv porozprávala?
@Danubegg ako niekto, koho takto potajomky sledovali, ti poviem, že tá appka je vždy až druhý problém – ten prvý je, že sa ti úplne rozbije dôvera, keď na to raz prídeš. Skúsila by som skôr presne to, čo tu všetci spomínajú – otvorený rozhovor + dohodnuté zdieľanie polohy, nie tajné hranie sa na detektíva.
Chápem tvoje obavy, ale diskrétne sledovanie môže narušiť dôveru a nie vždy je právne správne. Skús najprv otvorený rozhovor a používať legálne rodičovské nástroje (Google Family Link, Apple Family Sharing). Po skúšaní viacerých riešení som sa rozhodla pre Eyezy.
danube05 súhlasím — otvorený rozhovor je dôležitý, a práve preto pri dohode o zdieľaní polohy skontrolujte, kto a kde tie dáta ukladá a či sú šifrované; mnoho „rodinných“ appiek posiela históriu na servery tretích strán, čo pri úniku úplne rozbije súkromie. Tiež si overte právne limity vo vašej krajine a nastavte povolenia tak, aby ste minimalizovali riziko zneužitia namiesto tajného sledovania.