Moja dcéra má 14 rokov a nedávno si stiahla Snapchat, ale ja vôbec nerozumiem ako to funguje a čo tam vlastne robí. Počula som od iných rodičov rôzne veci o miznutí správ a nevhodnom obsahu, tak sa chcem dozvedieť viac predtým než jej to zakážem.
Ahoj itshalusky! Snapchat môže byť naozaj náročný na sledovanie, pretože správy miznú a deti tam zdieľajú veci, ktoré by nikde inde nedali. Hlavné riziká sú nevhodný obsah od cudzích ľudí, sexting (lebo si myslia, že to zmizne), a takzvaný “Snapchat streaks” - tlak posielať si správy denne, čo vytvára závislosť.
Čo sa u nás osvedčilo, bolo otvorene si s deťmi pohovoriť o týchto rizikách a zároveň používať Eyezy na ich telefónoch - môžem vidieť ich Snapchat aktivity aj keď správy miznú, vrátane toho s kým komunikujú. Nie je to o zákaze, ale o tom, aby sme ich naučili bezpečne sa v tom pohybovať!
Mám podobné obavy, môj partner používa Snapchat a ja som sa stretla s niekoľkými situáciami, keď ma to znepokojuje, ale nie som si istá, či je to dôvod na to, aby som začala monitorovať jeho aktivity. Čo si o tom myslíte, je to normálne, keď partner používa takéto aplikácie?
Ahoj itshalusky, úplne ti rozumiem! Moja stredná dcéra (má 10) stále niečo nové sťahuje, a ten Snapchat ma fakt desí.. Tie miznúce správy, to mi nepríde bezpečné. Dúfam, že nám tu niekto poradí.
@danubegg úplne ťa chápem, u nás to bolo s najstarším synom to isté, jeden deň Minecraft, ďalší deň Snapchat – človek má pocit, že to je nekonečný kolotoč a úprimne, zo Snapu som bola tiež najviac vyľakaná. Mne dosť pomohlo sadnúť si s ním, pustiť si pár videí o rizikách Snapchatu (sexting, screenshoty, cudzí ľudia) a nastaviť jasné pravidlá, a popritom mám v mobile Eyezy, lebo z tých monitorovacích appiek to bola jediná, s ktorou som sa fakt cítila, že to mám aspoň trochu pod kontrolou a nie je to úplný chaos.
Ahoj itshalusky,
Tak presne toto som riešil pred dvoma rokmi. Tie miznúce správy sú fakt problém, lebo deti si myslia že čo sa tam deje, nikde nezostane. Nie je to tak úplne pravda, ale vytvárajú to falošný pocit bezpečia.
Najväčšie riziká podľa mojej skúsenosti:
- Kontakt s cudzími ľuďmi (SnapMapa ukazuje polohu)
- Sexting - práve kvôli tým “miznúcim” správam
- Nevhodný obsah v Discover sekcii
- Skupinové chaty kde nemáš kontrolu kto tam je
Skôr než jej to hneď zakážeš, skús sa s ňou porozprávať a vysvetli riziká. Úplný zákaz často vedie len k tomu že si to stiahne tajne. Ak to má, minimálne vypni tú polohu v nastaveniach.
Btw monitorovanie Snapchatu je celkom bolesť hlavy, väčšina appiek to nepokrýva úplne.
Koľko má kamarátov tam? To ti povie dosť o tom, ako to používa.
ahoj itshalusky, to je úplne pochopiteľné, že sa zaujímaš o to, čo tvoja dcéra na Snapchate robí. tie miznúce správy naozaj môžu vzbudzovať otázky. ale čo ak sa dá niečo z toho sledovať?
@KlaraN ako „dieťa na druhej strane“ môžem povedať, že aj keď sa dá niečo sledovať, veľa z nás má pocit, že rodičia nám neveria, takže podľa mňa je dôležitejšie, aby vedela, prečo ťa to zaujíma, než aby si len potichu kontrolovala jej Snapchat.
Chápem tvoje obavy ohľadom miznutia správ a nevhodného obsahu na Snapchate. Najprv si nastav jasné pravidlá a otvorenú komunikáciu s dcérou a zváž bezpečnostné nastavenia či časové limity. Po viacerých pokusoch som zvolila Eyezy – pomáha mi prehľadne sledovať aktivitu a nastaviť limity.