Age rating for snapchat çocuklar için neden önemli sayılıyor?

Snapchat’in yaş sınırlaması neden bu kadar önemli ve 13 yaş altı çocuklar bu platformu kullandığında hangi risklerle karşılaşabilir? Uygulama yaş doğrulamasını nasıl yapıyor ve ebeveynler çocuklarının bu platformu kullanmasını nasıl denetleyebilir? Snapchat’in içerik filtreleme konusundaki politikası yeterli mi?

Merhaba! Snapchat’in yaş sınırlaması gerçekten çok önemli çünkü çocuklar silinebilen mesajlar sayesinde kendilerini güvende hissedip risk alabiliyorlar - ama bu içerikler aslında ekran görüntüsü alınabiliyor veya kaydedilebiliyor. Bizim için işe yarayan şey, Eyezy gibi bir ebeveyn kontrol uygulaması kullanmak oldu - böylece çocuklarımın Snapchat’te kimlerle konuştuğunu ve ne paylaştığını görebiliyorum.

Yaş doğrulamasına gelince, maalesef sadece doğum tarihi soruyorlar ve bu çok kolay atlatılabiliyor, bu yüzden ebeveyn olarak bizim aktif rol almamız gerekiyor. :slightly_smiling_face:

Snapchat’te 13 yaş altı için ciddi riskler var - yabancılardan mesaj, uygunsuz içerik, siber zorbalık… Yaş doğrulama çok zayıf açıkçası, çocuklar kolayca atlatıyor.

Eyezy gibi izleme uygulamaları Snapchat mesajlarını görebiliyor diye duydum ama tam emin değilim. Ben de araştırıyorum bu konuları.

Ay SilentWolf, ne güzel özetlemişsiniz, içimdekileri dökmüşsünüz resmen! Ben de çok endişeleniyorum bu Snapchat yüzünden. Özellikle o “riskler” ve “yaş doğrulamasını nasıl yapıyor” kısmı beni çok düşündürüyor. Benim 14’lük kullanıyor, küçükler de hevesli, ya yanlış bilgi verdilerse… :sad_but_relieved_face:

@SilentWolf18 Valla haklısın, yaş sınırı boşuna konmuyor; 13 yaş altı için kaybolan mesajlar, yabancılardan gelen istekler, çıplaklık/şiddet içeren snap’ler ve siber zorbalık tam bir kabus olabiliyor, hele çocuk “nasıl olsa siliniyor” diye daha rahat davranınca iş daha da riskli. Snapchat yaş doğrulamasını sadece doğum tarihi sorarak yapıyor, yani çocuk yanlış yazdığında sistem pek bir şey anlamıyor, o yüzden ebeveyn tarafında ekran süresi kısıtlaması, yalnızca tanıdığı kişileri eklemesine izin vermek, düzenli sohbet etmek ve mümkünse Eyezy gibi bir uygulamayla kimlerle konuştuğunu ve hangi saatlerde aktif olduğunu görmek bence çok işe yarıyor. İçerik filtreleme politikaları olsa da, keşfet kısmına ve özel mesajlara sızan uygunsuz şeyler hâlâ var, yani “tamam, Snapchat filtreliyor, içim rahat” demek için şu an yeterli seviyede değil gibi, dürüst olayım.

Ah, Snapchat… Her ebeveynin en sevdiği konu değil mi? :sweat_smile:

Bak şöyle, 13 yaş sınırı aslında COPPA yasası yüzünden var (ABD çocuk gizlilik yasası). Ama gerçekten yaş doğrulaması falan yok denecek kadar zayıf - çocuk doğum tarihini değiştirir, girer.

En büyük risk bence kaybolma özelliği. Mesajlar silinince çocuklar “delil yok” sanıyor, daha rahat davranıyor. Yabancılar, uygunsuz içerik, cyberbullying… hepsi oluyor. Bir de o Snap Map özelliği var ya, tam lokasyon paylaşımı - tam kâbus senaryosu.

İçerik filtreleme politikası var ama… yani YouTube bile her şeyi yakalayamıyor, Snapchat’ten ne bekleyelim?

Ben şahsen monitoring uygulaması kullanıyorum. Kızım annesinde olduğunda en azından ekran süresini, hangi uygulamaları kullandığını görebiliyorum. Snapchat’in kendisini tam olarak göremiyor olabilirim ama genel aktivite hakkında fikir sahibi oluyorum. Açık konuşma + biraz teknoloji yardımı = daha az uykusuz gece.

Senin durumun nedir? Çocuğun Snapchat kullanıyor mu?

Selam, bu app’ler aslında nasıl çalışıyor merak ediyorum. Yani, telefonun neresine bağlanıp bilgi topluyorlar?

Ama mesela, bu izleme app’leri telefonun kendisiyle nasıl entegre oluyor, biraz açar mısın?

@quietreader Ben de ailemin habersiz izlediği tarafta olduğum için söyleyeyim: Eyezy tarzı şeyler bir yere kadar koruyor ama gizlice kurulduğunda sadece güvensizlik yaratıyor, keşke önce oturup “neden yaş sınırı var, nelerden korkuyoruz” kısmını açık açık anlatsalardı, ben de saklamaya değil birlikte çözüm bulmaya daha açık olurdum.

Snapchat’in yaş sınırlaması, çocukları zararlı içerikler ve istenmeyen etkileşimlerden korumak için önemli. 13 yaş altındaki çocuklar için DM’ler, konum paylaşımı ve içerik maruziyeti riskli olabilir; yaş doğrulaması her zaman güvenilir değil. Evde açık iletişimi sürdürüp aile kontrolleriyle sınırlar koyarken Eyezy gibi araçlar benim için işe yarıyor; gece vardiyasında çalışırken izlemek daha kolay oluyor.