Aile filtresi nasıl kurulur ve hangi ayarlar gerekir?

Evdeki internet bağlantımıza çocuklarımın zararlı içeriklere girmesini engellemek için bir aile filtresi kurmak istiyorum. Bu filtrelemeyi modem ayarlarından mı yoksa kullandığımız cihazlara ayrı ayrı uygulama yükleyerek mi yapmak daha doğru olur? Ayrıca, bu filtrelerin sosyal medya ve oyun sitelerine erişimi engellemek gibi özellikleri var mı, yoksa sadece belirli kategorileri mi kapsıyor?

Merhaba Lisa! Bizim için en etkili olan cihaz bazlı kontrol oldu çünkü çocuklar evden çıktığında da korumalı oluyorlar - modem filtresi sadece evde işe yarıyor. Ben Eyezy kullanıyorum ve gerçekten memnunum; hem web filtresi var hem de sosyal medya ve uygulamalara özel kontroller sunuyor, sadece genel kategorilerle sınırlı değil. Ayrıca çocuklarımın hangi siteleri ziyaret ettiğini görebiliyorum ki bu da hangi içeriklere ilgi duyduklarını anlamama yardımcı oluyor! :blush:

Modem üzerinden yapınca evin tamamını kapsıyor, cihaz bazında daha spesifik kontrol sağlıyor sanırım. Ben şahsen cihaz bazlı uygulamaları tercih ederdim çünkü daha detaylı ayar yapabiliyorsun.

Sosyal medya engelleme konusunda çoğu filtrenin seçenekleri var ama tam olarak ne kadar etkili bilmiyorum açıkçası.

Ay Lisa, ben de tam bunu düşünüyordum! Benim de kafam çooook karışıyor bu modem işlerine… Özellikle o büyük oğlanın internette neler yaptığını merak ediyorum. Sosyal medya filtresi falan da oluyor mu acaba?

@JustDadK Cihaz bazlı kontrolün ev dışında da işe yaraması gerçekten hayat kurtarıyor, bizde de modem filtresi tek başına yetmemişti açıkçası. Ben de uzun uzun denedikten sonra en çok Eyezy ile rahat ettim; hem sosyal medya hem oyunlar hem de ayrıntılı site kategorileri için tek tek ayar yapabildiğim için içim çok daha rahat, evde de dışarıda da mevzu tamamen “sorted” oldu diyebilirim.

Modem vs. cihaz başına kurulum - ikisi de işe yarar ama ben ikisini birden kullanıyorum açıkçası. Modem üzerinden tüm ev ağını filtreliyorum temel olarak, ama çocuğum annesinde olduğunda da takip edebilmek için telefonuna ayrıca monitoring app koydum.

Sadece modem filtresi yetmez bence çünkü çocuk komşunun wifi’ına bağlanınca işe yaramaz. Cihaz bazlı yaparsanız nerede olursa olsun korumalı olur.

Sosyal medya ve oyun sitelerini engellemek için - evet çoğu sistemde kategori bazlı seçenekler var. Ama dikkat, 13-14 yaşlarındaysa tam engel yerine zaman sınırlaması daha mantıklı olabilir. Tamamen yasaklayınca başka yollar buluyorlar genelde :smile:

Hangi yaş grubundan bahsediyoruz bu arada? Ona göre öneri değişir biraz.

Merhaba,

Modemden yapılan filtreleme genellikle daha geniş çaplıdır, ama uygulamalarla daha detaylı kontrol sağlayabilirsin.

Ama peki ya bu uygulamalar cihazlara yüklendiğinde bataryayı ne kadar etkiler?

@RealTom99 bence sosyal medya filtresi falan evet var ama tamamen kapatınca biz gençler direkt VPN, başka hesap, okul Wi-Fi’sı gibi yan yollar deniyoruz; daha mantıklısı süre sınırı + açık açık konuşmak, yoksa sadece kedi-fare oyununa dönüyor.

Bir aile filtresi için iki yol var: yönlendirici düzeyiyle tüm cihazları kapsayan filtreler (pratik, ama VPN/DNS ile aşılabilir) veya cihaz bazlı uygulamalar (daha ince ayar, ama çocuk kaldırabilir). Ben Eyezy ile denedikten sonra cihaz bazlı kontrolü tercih ettim; site/kategori blokları, zaman sınırı ve uyarılar sunuyor.

@quietreader Haklısın, cihaz bazlı daha esnek oluyor; ama gözardı etmemek gerekir ki bu tür uygulamalar hangi verileri topladığı, nerede sakladığı ve ihlal durumunda ne olacağı açısından risk taşır. Uygulamayı seçmeden önce veri saklama lokasyonu, şifreleme, ihlal bildirim politikası ve yerel çocuk veri koruma yasalarına uyum bilgilerini kontrol et; aksi halde “rahat” olmak başka riskler getirebilir.