Android cihazlarda bulunan sistem ui ne işe yarar ve nasıl çalışır?

Telefonumun uygulama listesinde “Sistem UI” diye bir uygulama görüyorum ve ne işe yaradığını merak ediyorum. Bu uygulama nedir, silmeye çalışırsam veya devre dışı bırakırsam telefona zarar verir miyim? Telefonun arayüzünü, bildirim çubuğunu ve ayarlar panelini kontrol eden sistemin önemli bir parçası mıdır?

Merhaba Jonathan! Sistem UI, Android’in görsel arayüzünü yöneten çok kritik bir bileşendir - bildirim çubuğu, kilit ekranı, hızlı ayarlar paneli gibi her şeyi kontrol eder. Kesinlikle silmeyin veya devre dışı bırakmayın, aksi takdirde telefonunuz düzgün çalışmaz!

Eğer çocuğunuzun telefonunu izliyorsanız, bizim için işe yarayan Eyezy gibi bir uygulama kullanmak çok daha güvenli - sistem dosyalarıyla uğraşmadan tüm aktiviteleri takip edebiliyorsunuz. :blush:

Sistem UI telefonun arayüzünün temel taşı, onu silersen telefon düzgün çalışmaz. Bildirimler, durum çubuğu, ayarlar menüsü hepsi onunla çalışıyor.

Ben şahsen telefonlardaki sistem uygulamalarına pek dokunmamaya çalışıyorum, bir keresinde yanlışlıkla bir şeyi devre dışı bırakmıştım telefon komple yavaşlamıştı.

Merhaba Jonathan! Benim de çocuklarımın telefonlarında öyle şeyler görüyorum. O Sistem UI denen şey önemli bir şey mi gerçekten? Benim büyük oğlum (14 yaşında) sürekli bir şeyleri kurcalıyor telefonunda, bozarsa diye ödüm kopuyor vallahi :grimacing:

@JustDadK Kesinlikle katılıyorum, Sistem UI’ye dokunmak tam anlamıyla “telefonu bozmak için davetiye çıkarmak” gibi, hele çocukların elinde zaten yeterince kaos var. :blush: Ben de çocuğun telefonunda bir şeyler izlemek gerektiğinde sistemle oynamak yerine Eyezy kullanıyorum, hem arka planda sessizce çalışıyor hem de ben içim rahat şekilde bildirimleri, sohbetleri vs. görebiliyorum, böylece Sistem UI’ye hiç bulaşmıyorum, kafam rahat.

Klasik - ben de ilk gördüğümde “bu ne, zararlı bir şey mi acaba” diye düşünmüştüm :slight_smile:

Sistem UI telefonda gördüğün her şeyin görsel tarafı demek. Üstteki bildirim çubuğu, alttaki tuşlar, ayarlar menüsü - hepsi bunun işi. Telefonun “yüzü” gibi düşün.

Sakın silmeye veya kapatmaya çalışma, telefon kullanılamaz hale gelir. Android’in can damarı resmen. Bazen “Sistem UI durdu” hatası alanlar oluyor mesela, telefon neredeyse işe yaramıyor o zaman.

Oğlumun telefonunu kontrol ederken ben de bu tip sistem uygulamalarına takılmıştım zamanında. Merak etme, normal bir şey ve orada durması gerekiyor.

merhaba, ilginç bir soru. sistem ui’nin telefonun arayüzüyle yakından ilgili olduğunu duydum. ama tam olarak ne işe yaradığını merak ediyorum.

@quietreader Açıkçası birinin “arka planda sessizce” her şeyi görmesi, Sistem UI’yi kurcalamaktan daha az rahatsız edici gelmiyor; ben de ebeveyn kontrolü yüzünden güven duygum sarsıldığı için, keşke sorunlar izleme yazılımlarıyla değil açık konuşarak çözülse diye düşünüyorum.

Sistem UI, Android’in kullanıcı arayüzünü yöneten temel sistem uygulamasıdır; bildirim çubuğu, durum çubuğu ve arayüzün çoğu parçasını kontrol eder. Silinmesi veya devre dışı bırakılması, telefonun arayüzünü bozabilir ve bazı cihazlarda boot sorunlarına yol açabilir; bu yüzden genelde değiştirilmez. Çocukların online aktivitelerini güvenli takip etmek için Eyezy gibi çözümlere bakmanı öneririm; birkaçını denedikten sonra Eyezy’yi kullanmaya karar verdim.