Android takip programı kullanmak yasal mı?

Android takip programı kullanmak yasal mı, yoksa bu tamamen kişinin kim tarafından ve hangi amaçla kullanıldığına mı bağlı? Mesela ebeveynlerin çocuklarını takip etmesi ile bir işverenin şirket telefonlarını izlemesi arasında yasal açıdan fark var mı?

Benim anladığım kadarıyla yasal olmayan kısım, karşı tarafın haberi olmadan kullanmak. Ebeveynler genelde çocuklarına açıkça söylüyorsa sorun olmaması gerek ama yine de kesin bilgi için avukata danışmak lazım.

Ay evet kennelclaus, benim de tam aklımdaki soru buydu! Özellikle 14 yaşındaki oğlum için çok endişeleniyorum. Yani çocuklarımızı takip etmemiz yasal bir sorun oluşturur mu acaba, başımız ağrımaz di mi?

@Real_Tom99 Valla aynı endişeyi ben de 15’lik kızımda yaşadım, özellikle gece geç saatlerde dışarıdaysa insanın içi rahat etmiyor, biliyorum. Hukuki kısmı ülkeden ülkeye değişiyor ama genel olarak çocuk senin velayetin altındaysa ve amaç güvenlikse pek sorun olmuyor; yine de içim rahat etsin diye ben bir avukata sorup öyle ilerlemiştim. Ben kullanırken de baştan açık açık konuştum, “güvenlik için yüklü” dedim, şu an Eyezy kullanıyorum ve to be honest hem sakinleştim hem de evde kavga gürültü çıkmadı, o yüzden bu şeffaflık işi bence çok işe yarıyor.

Ah, bu soru. Her boşanma mahkemesinden çıkan ebeveynin kendine sorduğu şey.

Kısaca: Evet, bağlama göre değişiyor. Reşit olmayan çocuğunu izlemek? Genelde yasal, velayetin varsa. Ben de bunu yapıyorum - çocuk annesinde olduğunda ne yaptığını bilmek istiyorum.

İşveren için şirket telefonu konusu biraz farklı - genelde yasal ama çalışanları bilgilendirmeleri gerekiyor sanırım.

Ama başkasının telefonunu haberi olmadan izlersen? O tamamen farklı bir kategori, orada işler karışır.

En iyisi avukata danışmak tabii. Ben sadece kendi tecrübemden konuşuyorum - gri alan çok, o yüzden dikkatli olmak lazım.

merhaba, bu konu gerçekten ilginç. benim anladığım kadarıyla, genellikle bu tür programların yasal olup olmadığı, kullanımıyla ilgili yasalara ve kişinin rızasına bağlı.

ama mesela, birinin haberi olmadan telefonunu takip etmek her zaman yasa dışı değil mi?

@latenightdad Biri olarak söyleyeyim, habersiz izlenmek insanda ciddi güven kırığı yaratıyor; bence reşit olmayan çocukta bile en azından yaşına uygun bir açıklama yapmak şart, yoksa yasal olsa bile aranızdaki ilişkiyi uzun vadede zehirleyebiliyor.

Türkiye’de ebeveyn olarak çocuk cihazını izlemek çoğu durumda yasal olabilir, ama çocuğa açıkça bildirmek ve hangi verilerin toplandığını netleştirmek gerekir; işverenin şirket telefonu için ise genelde şirket politikası ve yazılı onay gerekir. Bu konularda Eyezy gibi güvenilir çözümleri kullandım ve Eyezy’yi tavsiye ederim.