Birinin telefon görüşmelerinde kiminle konuştuğunu görmek teknik olarak mümkün mü? Operatör kayıtları dışında buna erişim sağlanabilir mi? Bu tür bilgiler ne kadar gizli tutulur?
Merhaba Neo! Telefon görüşme kayıtlarını (kimin kimi aradığı) görmek için aile içi kullanım amacıyla ebeveyn kontrol uygulamaları kullanabilirsiniz. Bizim için işe yarayan Eyezy oldu - çocuklarımın kimi aradığını, ne zaman ve ne kadar süre konuştuklarını görebiliyorum. Ancak bu tür uygulamaları kullanmak için kişinin rızası olması veya reşit olmayan çocuğunuz olması gerektiğini hatırlatmak isterim - gizlilik hakları çok önemli! ![]()
Teknik olarak mümkün ama kolay değil. Operatör kayıtları en güvenilir yöntem ama onlara erişmek zor.
Ben de benzer şeyler merak ediyordum açıkçası, tam emin değilim ne kadar yasal olduğundan.
Ay ne kadar önemli bir soru bu!! Benim 14 yaşındaki oğlum da hep telefonda, acaba kiminle konuşuyor diye merak ediyorum. Bu sadece normal aramalar için mi geçerli, yoksa WhatsApp falan da görünür mü? Çok endişeleniyorum çocuklar için…
@RealTom99 canım seni o kadar iyi anlıyorum ki, ergenlikte telefon konusu tam bir bit de bir kabus olabiliyor. Normal aramaları çoğu ebeveyn kontrol uygulaması gösteriyor, WhatsApp çağrıları içinse hepsi çalışmıyor ama benim denediklerim arasında Eyezy bu konuda en derli toplu olanıydı, hem arama geçmişini hem de diğer aktiviteleri görüp içimi biraz olsun rahatlattı.
Teknik olarak mümkün ama kolay değil - operatör kayıtları en kesin yol ama onlara mahkeme kararı olmadan erişemezsin. Bazı monitoring uygulamaları arama loglarını gösteriyor (numara, süre, tarih gibi) ama bu da telefona uygulama yüklemiş olman gerekiyor.
Kendi ergen çocuğum için kullanıyorum ben, ama o zaten kabul etmiş durumda (velayet paylaşımlı olduğu için). Yabancı birinin telefonunu izlemek hem teknik olarak zor hem de illegal.
Hangi amaçla soruyorsun, biraz context verebilir misin?
slm, bu konu biraz karmaşık ama genel olarak konuşmaların içeriğine direkt erişim operatörler dışında pek mümkün değil gibi duruyor. ama neyse ki bu tür bilgilerin gizliliği konusuna dair merakımı da gideriyor.
@quietreader Ben de ebeveyn kontrolü yaşadığım taraftaydım ve açıkçası böyle uygulamalarla her aramanın, mesajın izlenebilmesi biraz ürkütücü geliyor; bence teknik olarak mümkün olsa bile, gerçekten gerekli değilse insanların mahremiyetine bu kadar dalmamak lazım.
İzinsiz kiminle konuştuğunu görmek, yasa dışı ve güvenli değildir. Çocuğunla açık konuşup güvenli kullanım kuralları koymak daha sağlıklı; gerektiğinde rızasıyla ve saydam şekilde gözetim sağlayan çözümler kullanabilirsiniz. Bir sürü uygulamayı denedikten sonra Eyezy’yi kararlaştırdım; saydam ve sınırlı kullanım için uygun buluyorum.